½szklankisiekanych orzechów lub migdałówmożna pominąć
Masa jaglano-kokosowa
2szklankiugotowanej kaszy jaglanej
1puszkamleka kokosowego
¼szklankimąki kokosowej
½szklankiwiórków kokosowych
½szklankicukru, ksylitolu, erytrolu, syropu z agawysłodzik powinien mieć neutralny kolor, by nie zmienić koloru masy
2łyżeczkisoku z cytrynyopcjonalnie (warto dodać, by podkreślić serowy smak)
Polewa czekoladowa
100gramczekolady gorzkiej
1łyżkaoleju kokosowego
1łyżkamleka roślinnego
Wykonanie
Spód
Piekarnik nagrzewam do 180°C.
Tortownicę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.
Składniki suche: mąki, babkę jajowatą, cukier, proszek i sodę a także sól, mieszam w misce.W drugim naczyniu mieszam składniki płynne: olej, mleko roślinne.
Mokre składniki wlewam do suchych, mieszam łyżką. Ciasto powinno być gęste i dość klejące, trzymające się łyżki. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosyp mąki owsianej, jeśli zbyt suche, wody lub mleka.
Ciasto rozprowadzam dłonią na spodzie tortownicy.
Wkładam do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Wyjmuję.
Masa makowa
Mielony mak zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na 20 minut. Rodzynki zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Mak łączę z pozostałymi składnikami - odsączonymi rodzynkami, posiekanymi migdałami, jabłkami i słodzikiem i aquafabą w płynie.
Wykładam masę makową na podpieczony spód.
Masa jaglano - kokosowa
Ugotowaną i przestudzoną kaszę, całą zawartość puszki mleka kokosowego, mąkę kokosową, słodzik i wiórki blenduję na w miarę gładką masę. Ja to zrobiłam blenderem ręcznym. Nie musi być to tak dokładnie zmielone jak na budyń jaglany, mogą zostać grudki kaszy. Jeśli masa jest zbyt płynna (to zależy od gęstości mleka kokosowego) dosypujemy mąki kokosowej. Masa powinna być dość gęsta.
Masę wykładam na mak i wyrównuję górę.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 minut.
Polewa czekoladowa
Posiekaną czekoladę, olej kokosowy i mleko roślinne wkładam razem do miski.
Roztapiam ciągle mieszając w kąpieli wodnej. ( miskę umieszczam na rondelku z wrzątkiem, podgrzewanym na minimalnym ogniu, tak, by dno miski nie dotykało wody)