1łyżkaaquafabyzalewy z ciecierzycy w słoiku/puszce
½szklankirodzynek
2łyżkiprażonych jabłekopcjonalnie
½szklankisiekanych migdałówlub innych orzechów
Wykonanie
Składniki suche: mąki, babkę jajowatą, cukier, proszek i sodę a także sól, mieszam w misce.
W drugim naczyniu mieszam składniki płynne: olej, mleko roślinne, ekstrakt waniliowy.
Składniki mokre wlewam do suchych i mieszam łyżką. Ciasto będzie dość klejące, ale takie ma być.
Dzielę je na trzy części. Biorę po jednej, lekko oprószonymi w mące z sorgo rękami, formułuję kulę i rozwałkowuję ją na papierze do pieczenia na okrąg o średnicy ok 20 cm.
Pierwszy placek układam razem z papierem na blaszce do pieczenia. Smaruję połową masy makowej. Na drugim kawałku papieru rozwałkowuję kolejny placek. Nakładam go na górę.
Znów smaruje masą makową i nakładam kolejny placek.
Na środku odciskam szklanką okrąg. Dzielę ciasto na 16 kawałków krojąc do zaznaczonego szklanką miejsca.
Dwa leżące obok siebie kawałki delikatnie biorę w rękę i przekręcam, jeden w lewo, drugi w prawo i zlepiam końce.
Przygotowaną gwiazdę wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 30 minut w 180 °C. Sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe. Studzę i podaję.Smacznego!
Masa makowa
Mielony mak zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na 20 minut.
Rodzynki zalewam wrzątkiem na ok 20 minut.
Mak łączę z pozostałymi składnikami. Aquafaby nie ubijam, dolewam po prostu w wersji płynnej.