Torcik bez jajek z kremem budyniowym na mleku kokosowym posypany wiórkami kokosa
Czas przygotowania2 godz.hrs
Czas całkowity1 dayd2 godz.hrs
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 8osób
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Biszkopt bez jajek z aquafaby
180mlAquafabazalewa z puszki ciecierzycy z lodówki, lub woda po gotowaniu ciecierzycy
1łyżeczkaoctu jabłkowego lub soku z cytryny
100gcukru pudruniestety bez cukru ten biszkopt może się nie udać, cukier stabilizuje aquafabę
1łyżeczka esencji waniliowej
2łyżki oleju
200gmąkiw wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/4łyżeczkisody oczyszczonej
masa budyniowa
1opakowaniebudyniu
2łyżkimąki pszennej
0,5lmleka kokosowegolub dowolnego roślinnego
250gmasła lub margaryny bezmlecznej
3łyżkicukrulub łyżka miodu/syropu z agawy/ ksylitolu
pozostałe
120mlkonfitury wiśniowej lub porzeczkowejlub dżemu
wiórki kokosowe
Wykonanie
Biszkopt bez jajek
Aquafabę z octem ubijam na sztywno, dosypuję powoli cukier i dalej ubijam.
Malutkim strumieniem wlewam olej dalej ubijając
Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Masa będzie trochę gęstsza niż w zwykłym biszkopcie.
dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i piekę 40 minut.
Masa budyniowa
2/3 części mleka kokosowego zagotowuję, do reszty wsypuję zawartość torebki z budyniem waniliowym, mąkę i słodzidło. Mieszam i wlewam do gotującego się mleka. Gotowy budyń studzę
Masło ucieram na gładką i puszystą masę. Dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram dalej.
Masa gotowa.
Na pierwszy płat biszkoptu nakładam konfiturę i na nią połowę kremu.
Kładę drugi blat ciasta i nakladam resztę kremu.
Posypuję wiórkami kokosowymi
Notes
Jeśli użyliście mniejszej blaszki i macie 3 biszkopty można pierwszą warstwę posmarować samą konfiturą, na to drugi biszkopt, następnie masa budyniowa, znowu biszkopt i na górę masa budyniowa i wiórki kokosa.Najlepiej przygotować w ciasto dzień przed podaniem, aby smaki się przegryzły, a jeśli używacie biszkoptu z aquafaby to koniecznie przełóżcie go masą dzień przed podaniem, biszkopt wtedy będzie jeszcze bardziej miękki i pyszny :)