Risotto z kalafiorem, suszonymi pomidorami i indykiem
Czas przygotowania15 min.mins
Czas gotowania20 min.mins
Czas całkowity35 min.mins
Kategoria: Dania główne
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1sztcebula
250gmięsa z piersi indyka lub kurczaka
400gryżunajlepiej arborio, ale zwykły też się sprawdzi
4-5sztsuszonych pomidorów
125mlbiałego wytrawnego wina
1sztmały kalafiorlub paczka mrożonego
1lbulionu warzywnego
1łyżeczkasoli
1/4łyżeczkiczarnego pieprzu
2-3łyżkiparmezanu
1łyżkamasła
Wykonanie
Cebulę kroję w kosteczkę, mięso w kostkę grubości ok 1,5 cm. Mięso posypuję solą i pieprzem.
Na oliwie z suszonych pomidorów w dużym garnku podsmażam cebulę. Po chwili dodaję mięso. Smażę całość kilka minut i wsypuję suchy, surowy ryż. Mieszam chwilę.
Wlewam wino i mieszam. Po chwili dolewam troszkę bulionu. Kiedy ryż wchłonie bulion, dolewam kolejną jego porcję i tak do wykorzystania całego bulionu. Jeśli dalej ryż będzie twardy, można dolać trochę więcej bulionu.
Całość dość często mieszam.
W międzyczasie kiedy gotuje się ryż, dzielę kalafior na różyczki i obgotowuję w osolonym wrzątku ok 3 minuty. Ma być jeszcze chrupiący. Odcedzam i rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki.
Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu, dosypuję do niego kalafior i posiekane pomidory.
Parmezan trę na drobnej tarce i wsypuję do ugotowanego ryżu. Zdejmuję z ognia. Dodaję łyżkę masła, mieszam i od razu podaję :)
Smacznego!
Notes
Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej możesz pominąć parmezan i masło i posypać danie płatkami drożdżowymi. Też będzie smacznie :)