0,5szklankiAquafabawody z zalewy z puszki ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy
1,5szklankimąki ziemniaczanej
3/4szklankioleju
1szklankacukru
1łyżeczkaproszku do pieczenia
mąka lub zmielone migdały do posypania formy
kilka kropel soku z cytryny i starta skórka z połowy cytrynylub kilka kropli olejku cytrynowego lub migdałowego
Wykonanie
Wodę z ciecierzycy wlewam do miski i na wysokich obrotach ubijam około 7-10 minut aż powstanie sztywna piana. Dosypuję małymi porcjami cukier i miksuję dalej kilka minut
Do piany przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką. Powoli wlewam olej, ciągle mieszając. Dodaję sok i skórkę z cytryny lub olejek. Kiedy masa się połączy przekładam do formy uprzednio wysypanej mąką lub migdałami.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170st.C ( z termoobiegiem) i piekę ok 40 minut do suchego patyczka :)
Wystudzoną babkę wyjmuję z formy i polewam lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!