1/2szklankaAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1/2szklankicukru do wypiekow
1łyżeczka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malinopcjonalnie
Wykonanie
Piekarnik rozgrzewam do 100st.C.
Aquafabę ubijam, aż powstanie sztywna piana. Z miski odwróconej do góry nogami nie może się nic wylewać :) Powoli po 1 łyżeczce dodaję cukier ubijając dalej, a po każdej dodanej łyżeczce cukru ubijam kilkanaście sekund zanim dodam następną.
Kiedy wykorzystam już cały cukier ubijam, aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami. Wsypuję łyżeczkę sproszkowanych owoców i ubijam chwilę aż do połączenia masy.
Przekładam do rękawa cukierniczego lub woreczka i formułuję nie za duże bezy. Wstawiam do nagrzanego do 100st.C piekarnika ustawionego z termoobiegiem i piekę ok 75 minut. Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika by wypuścić parę, zamykam i studzę w piekarniku ok 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmuję i przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku.