Go Back
Drukuj
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
5
from
5
votes
Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu
Czas przygotowania
1
godz.
hr
Czas gotowania
40
min.
mins
Czas całkowity
1
godz.
hr
40
min.
mins
Kategoria:
Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
1,5
kg
cukinii
0,5
kg
cebuli
3
czerwone papryki
2
łyżki
soli
300
g
koncentratu pomidorowego
1
łyżeczka
czarnego pieprzu
1
łyżeczka
curry
0,5
łyżeczki
ostrej papryki w proszku
15-20
dkg
cukru
najlepiej trzcinowego
0,5
szklanki
octu
Wykonanie
Cebulę, paprykę i cukinię kroję w paski. Zasypuję w garnku 2 łyżkami soli, mieszam i odstawiam na godzinę.
Po tym czasie włączam pod garnkiem gaz (nie odlewam powstałego płynu) i gotuję 30 minut.
Wystudzone warzywa miksuję na gładko blenderem. Dodaję pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotuję 10 minut.
Do wyparzonych słoików wlewam gorący ketchup i zakręcam. Pasteryzuję ok 15 minut.
Smacznego! :)