Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Porcje: 1słoik ok 0,5l
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
125mlAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
2łyżeczkioctu jabłkowego lub soku z cytryny
1łyżeczkamusztardy
1/4łyżeczkicukru, ksylitolu lub innego słodzidła
1/2łyżeczkisoli, lub lepiej czarnej soli namak, która daje jajaeczny posmak
1 i 1/4szklanki oleju rzepakowegolub innego delikatnego w smaku
1łyżkapłatków drożdżowychopcjonalnie (ja nie dodaję)
Wykonanie
Wszystkie składniki poza olejem umieszczam w wysokim naczyniu. Ja używam naczynia, które mam w komplecie z blenderem
Miksuję blenderem ręcznym przez kilka minut (2-3 minuty) na najwyższych obrotach. Wlewam olej miksując dalej cienkim strumieniem.
Gotowe!
Przekładam do słoika i przechowuję w lodówce :)
Notes
Jeśli majonez jest rzadki i nie chce się połączyć odstaw go w naczyniu, w którym go miksowałaś/łeś do lodówki i następnego dnia zmiksuj ponownie. Magicznym sposobem masz wegański majonez! :D