3/4szklankimleka roślinnego + łyżeczka mąki ziemniaczanejlub śmietany zwierzęcej lub roślinnej
parmezan, ser roślinny lub płatki drożdżowe do posypania
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie
Makaron gotuję al dente w mocno osolonym wrzątku. Odcedzam ale zachowuję 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
Szpinak myję, osuszam i urywam grubsze łodyżki. Pomidorki kroję na pół, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Mięso, jeśli używam, kroję w kostkę i przyprawiam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam oliwę/masło i wsypuję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość i zwiędnie dodaję sporą szczyptę soli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę minutę i przekładam szpinak na sitko.
Na patelnię, na której smażyłam szpinak ponownie wlewam odrobinę tłuszczu i wrzucam mięso. Smażę kilka minut, do momentu kiedy mięso się zetnie. Posypuję łyżeczką ziół prowansalskich i dodaję pomidorki. Smażę chwilę razem.
W tym czasie do miseczki wlewam mleko roślinne i rozpuszczam w nim mąkę ziemniaczaną (lub jeśli dozwolona, pszenną) Jeśli używasz śmietany, nie musisz jej mieszać z mąką. Sos zgęstnieje bez tego.
Na patelnię dodaję szpinak i zalewam przygotowanym wcześniej mlekiem roślinnym/ śmietaną. Na małym ogniu podgrzewam aż zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewam odrobinę wody z gotowania makaronu. Wsypuję makaron i mieszam.