4łyżki cukru do wypiekowlub erytrolu, lub innego słodzidła
ok. 1szklankamleka roślinnegou mnie kokosowo-ryżowe
1/4szklankioleju roślinnego
szczypta soli
masa makowa bezglutenowa
250gmaku mielonegoja kupuję gotowy mielony mak
ok. 2szklankimleka roślinnego
1łyżkaekstraktu migdałowegolub kilka kropli olejku migdałowego, lub 2 łyżki likieru amaretto
1/2szklankidowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
2łyżkiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)opcjonalnie
1/2szklanki rodzynek
1/2szklankimigdałów
Wykonanie
Mleko podgrzewam lekko.
Drożdże rozkruszam i wsypuję do 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego. Wsypuję łyżeczkę cukru i mieszam.
W osobnej misce mieszam mąki. 2 łyżki mieszanki mąki wsypuję do drożdżowego zaczynu i mieszam. Zaczyn odstawiam na 10-15 minut w ciepłe miejsce
Do mieszanki mąk dosypuję resztę cukru, gumę ksantanową, jeśli używam i sól. Mieszam. Wlewam zaczyn i resztę mleka roślinnego. Wyrabiam ręką chwilę i dodaję olej, wyrabiam dalej. Jeśli ciasto jest za twarde dolewam mleko, jeśli za rzadkie, mąkę. Powinno być miękkie, ale nie za bardzo, tak by dało się wałkować.
Wyrobione ciasto przykrywam folią aluminiową, w której robię kilka otworów wykałaczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części. Będzie łatwiej rozwałkować mniejsze kawałki ciasta. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt i smaruję masą makową. Zawijam w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroję na plastry o grubości ok 4 cm. Każdego ślimaczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i odstawiam na ok 20 minut, aż trochę urośnie, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam do piekarnika i piekę ok 30-40 minut.
Po upieczeniu studzę na kratce. Można polać lukrem lub posypać słodzidłem :)
Smacznego!
masa makowa
Mielony mak zalewam gorącym mlekiem, tak aby cały był przykryty i odstawiam na ok 20 minut. Jeśli masz mak niemielony, trzeba go gotować ok 30 minut, odcedzić i wystudzony przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy.
Rodzynki i migdały zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Migdały obieram ze skórki, po namoczeniu powinna ładnie odchodzić. Siekam drobno. Rodzynki wyjmuję z wody.
Mak łączę z pozostałymi składnikami masy. Aquafaby nie ubijam, dolewam po prostu w wersji płynnej. Mieszam i próbuję, ewentualnie dosładzam.