1/4szklankimąki owsianejbezglutenowej (lub zmielonych płatków owsianych)
2łyżkicukru pudrulub 1,5 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
0,5szklankimasła orzechowego lub migdałowego
0,5łyżeczki proszku do pieczeniaw oryginale była soda oczyszczona
1łyżkaolejku pomarańczowegolub skórki startej z pomarańczy na drobnej tarce
50ggorzkiej czekolady
Wykonanie
Ciecierzycę rozdrabniam blenderem. Dodaję resztę składników, poza czekoladą i miksuję dalej.
Czekoladę kroję w małe kosteczki. Dosypuję do ciasta i wyrabiam ręką.
Biorę po kawałku ciasta, formułuję kulę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam tworząc kształt ciastka i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekę 15 minut.