mąka migdałowa lub zmielone migdały do posypania formy
cukier lub ksylitol puder do posypania gotowej babki
Wykonanie
Rozgrzewam piekarnik do 180st. C
Przygotowuję formę na babkę. Smaruję ją dokładnie margaryną i posypuję mąką migdałową.
Suche składniki - mąki, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier lub ksylitol (ksylitol zmiksowany na puder) mieszam w misce.
W drugiej misce mieszam mokre składniki - olej, mleko roślinne, ocet.
Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką do połączenia składników. Od razu przelewam do formy.
Wstawiam do piekarnika i piekę w 180st. C przez ok 40 minut
Studzę i ostrożnie wyjmuję z formy. Gotową babkę posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!
Notes
Kilka słów o zastępnikach:Mąkę ziemniaczaną, możecie zastąpić tapiokowąMąkę z ciecierzycy można zastąpić np. gryczaną niepaloną, jaglaną lub owsianą bezglutenowąMąkę ryżową gryczaną lub jaglaną.Można użyć oleju kokosowego wcześniej doprowadzonego do postaci płynnej