Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 1osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
czekoladowa owsianka
1szklankapłatków owsianychbezglutenowych
2,5szklankiwody
0,5szklankimleka roślinnego
50ggorzkiej czekolady
1łyżkacukru, ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
1łyżeczkamasła orzechowegolub oleju kokosowego
sos malinowy
250 gmalinmogą być mrożone +kilka malin do przybrania
70gcukru, ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
Wykonanie
Przygotowuję sos malinowy: Maliny i cukier wkładam do rondelka i zagotowuję. Gotuję kilka minut na małym ogniu często mieszając. Zdejmuję z ognia i odstawiam do wystudzenia.
W międzyczasie w innym garnku gotuję płatki owsiane w 2,5 szklankach wody kilka minut, aż płatki zmiękną. Dodaję cukier, masło orzechowe, posiekaną czekoladę i mieszam, aż czekolada się rozpuści. Dodaję mleko roślinne do uzyskania ulubionej konsystencji.
Owsiankę nakładam do miseczki, polewam sosem malinowym i układam na górze świeże maliny. Pozostały sos malinowy przelewam do słoiczka i wykorzystuję do kolejnych porcji ;)
Smacznego!