Wszystkie składniki na spód wsypuję do malaksera. Miksuję do połączenia składników, aż powstanie zwarta, elastyczna masa.
Formę na muffinki wykładam papierem do pieczenia, lub wkładam papierowe kokitki.
Masę układam na dnie każdej muffinki i dociskam szklanką lub palcami. Wkładam do lodówki na czas przygotowywania masy.
Ciecierzycę odsączam z zalewy, zalewę przelewam do słoiczka i używam jako zastępnika jajek w innych przepisach. Ciecierzycę wraz z resztą składników na masę sernikową miksuję na gładko. Ważne, by masa była bardzo gładka. Ja zazwyczaj jeszcze po zmiksowaniu w malakserze, używam ręcznego blendera, by wszystko dobrze się zmiksowało.
Na tym etapie jeszcze smakuje masę, czy jest dość słodka i czy wystarczająco mocno czuć przyprawy i ewentualnie doprawiam.
Masę wylewam na spody , dekoruję orzechami i wstawiam do lodówki na 2,3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!