Prosta zupa krem z pieczarek
Wydrukuj przepis

Prosta zupa krem z pieczarek

Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania30 mins
Czas całkowity40 mins
Kategoria: Dania główne, Zupy
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: zupa krem
Autor: Karolina Nicpoń

Składniki

  • 400 g pieczarek
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 kawałek pora

Wykonanie

  • Pieczarki obieram i kroję w plasterki. Cebulę i czosnek siekam. Marchewkę i pietruszkę trę na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki kroję w kostkę.
  • Na łyżce oliwy podsmażam cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Dodaję pieczarki i smażę na średnim ogniu, do zarumienienia. Posypuję pieprzem i dużą szczyptą soli.
  • Dodaje starte warzywa i chwilę podsmażam całość. Zalewam wodą, dodaję kawałek selera i pora. Przykrywam i gotuję ok 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • Wyjmuję z zupy por i seler, resztę blenduję na krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Podaję ze śmietanką zwykłą lub kokosową. Smacznego!