1,5szklankiskrobi z tapiokilub skrobii ziemniaczanej
4szklankiwody
3łyżkioleju roślinnego
0,5łyżeczkisolijeśli używasz przepisu do naleśników na słodko, daj mniej
Farsz mięsny do krokietów
1,5kgmięsa np. karczku
2cebule
1ząbekczosnku
0,5kg kapusty kiszonej
włoszczyzna1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i por
kilkaliści laurowych i ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku`
Dodatki do panierowania
3-5łyżek mąki ryżowejlub pszennej jeśli dozwolona
zimna wodaok 3 łyżki wody na 1 łyżkę mąki
panier z ciecierzycylub bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie
Naleśniki bezglutenowe bez jajek
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszam ze sobą i odstawiam na 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie sprawdzam konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewam wody. Jeśli zbyt rzadka, dodaję więcej mąki ryżowej lub skrobi z tapioki.
Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z obu stron, tak jak zwykłe naleśniki.
Farsz mięsny
Karczek gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem kilku liści laurowych, zielem angielskim i włoszczyzną. Zajmuje to ok 1,5 - 2 godzin. Wywar z mięsa zachowuję.
Kapustę kiszoną siekam i gotuję osobno do miękkości ok pół godziny. Odcedzam.
Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Podsmażam na 2 łyżkach oleju na złoto.
Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze wraz z ugotowaną kapustą.
Zmielone mięso dodaję do smażącej się cebuli z czosnkiem i podsmażam razem kilka chwil. Dolewam ok 0,25 - 0,5 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Odstawiam.
Po dużej łyżce farszu kładę na naleśnik i zawijam krokiety.
Przygotowuję panierkę: Do mąki wlewam wodę, ciągle mieszając, aż uzyskam konsystencję lepkiej, nie zbyt gęstej masy, do której przyklei się panierka. Następnie panieruję w ciecierzycy lub bezglutenowej bułce tartej.
Smażę na złoty kolor na oleju.
Podaję na ciepło z kubeczkiem domowego barszczu.
Smacznego!