1szklankamleka roślinnegomigdałowe, ryżowo-kokosowe, owsiane lub inne
3łyżkikakao w proszkumożna użyć karobu
3kostki gorzkiej czekolady
2daktylejeśli masz suszone namocz je wcześniej w gorącej wodzie na ok 20 minut
szczyptasoli
cynamon, skórka pomarańczowa, chillilub inne ulubione dodatki
0,5łyżeczkicukrulub syropu roślinnego do posłodzenia śmietanki kokosowej
Wykonanie
Z puszki schłodzonej uprzednio przez min 6 godzin w lodówce wyjmuję 2-3 łyżki gęstej, stałej części i wkładam do miski. Miskę umieszczam w chłodnym miejscu na czas przygotowania gorącej czekolady.
Do rondelka przelewam pozostałą zawartość puszki mleka kokosowego, szklankę mleka roślinnego, kakao, odsączone daktyle i przyprawy. Doprowadzam do zagotowania często mieszając.
Wyłączam gaz i wkładam kostki czekolady. Mieszam aż się rozpuszczą. Miksuję blenderem by zmiksować całość z daktylami. Przelewam do kubków.
Stałą część mleka kokosowego ubijam z połową łyżeczki słodzidła na masę podobną do bitej śmietany. Po łyżce śmietanki kokosowej nakładam do kubków gorącej czekolady. Posypuję tartą czekoladą.
Smacznego!
Notes
Jeśli nie używasz kokosu, daj 2 szklanki dowolnego mleka kokosowego i 2 łyżki śmietanki roślinnej do rondelka, i udekoruj wegańską śmietanką w sprayu (dostępne w dużych sieciach sklepów lub w sklepach internetowych np. tutaj )
Jeśli nie używasz kakao i czekolady możesz dać karob i pominąć kostki czekolady.