Wegańskie i bezglutenowe ciasto owracane z klementynkami
Czas przygotowania15 min.mins
Czas całkowity15 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: ciasto bezglutenowe
Porcje: 1tortownica o śr. ok 20 cm
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
3-4klementynkilub mandarynki
1szklankamleka roślinnegou mnie kokosowo-ryżowe
1łyżka octu jabłkowego
2łyżeczkinaturalnego ekstraktu waniliowegolub ziarenka z połowy laski wanilli
1/3szklankioleju roślinnegou mnie rzepakowy
1łyżeczka oleju kokosowegolub bezmlecznej margaryny (do posmarowania tortownicy )
1 i 1/2szklankimąki owsianej bezglutenowejlub gryczanej niepalonej
2/3szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanejlub z tapioki
1/2szklankicukru trzcinowegokokosowego lub 1/3 szklanki ksylitolu
1łyżeczka proszku do pieczeniabezglutenowy
0,5łyżeczkisody oczyszczonej
szczyptasoli
2łyżki konfitury pomarańczowejlub brzoskwiniowej
1łyżkagorącej wody
Wykonanie
Piekarnik nagrzewam do 180st. C. z termoobiegiem
Formę od spodu owijam folią aluminiową, by soki z mandarynek nie wypływały do piekarnika.
Mandarynki obieram ze skórki. Kroję je w poprzek na 3 części i wyjmuję pestki jeśli są. Dno formy smaruje olejem kokosowym lub wegańskim masłem. Posypuję łyżką cukru trzcinowego, kokosowego lub ksylitolu. Na to układam plastry klementynek. Pomiędzy nimi układam kawałki, by było jak najmniej pustych przestrzeni.
W jednej misce mieszam mleko roślinne, ocet, ekstrakt waniliowy i olej. W drugiej misce mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dosyp więcej mąki owsianej.
Ciasto wlewam ostrożnie na mandarynki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 30 minut.
Po tym czasie studzę i delikatnie wyjmuję z formy, układając na paterę do góry dnem.
2 łyżki konfitury pomarańczowej mieszam z łyżką gorącej wody. Taką mieszanką smaruję ciasto.
Smacznego!
Notes
Jeśli nie musisz używać mąk bezglutenowych, zamiast mąki owsianej i ziemniaczanej użyj 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej.