Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Czas przygotowania20 min.mins
Czas całkowity20 min.mins
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: wloska
Keyword: makaron
Porcje: 2osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
250gmakaronuu mnie penne
1redniej wielkościcukinia
1cebula
1ząbekczosnku
1łyżkasuszonych pomidorów w proszku *lub 4 suszone pomidory w oleju
1łyżeczkabazylii suszonej
1łyżkaśmietanylub śmietanki roślinnej (ja używam mleczka kokosowego)
4-6plastrówszynki parmeńskiej
Wykonanie
Cebulę i czosnek obieram i siekam w drobną kostkę. Cukinie kroję w półplasterki.
Na łyżce oleju podsmażam cebulę, kiedy zaczyna się szklić dodaję czosnek. Smażę chwilę i dodaję cukinię. Wsypuję suszoną bazylię, pomidory ( z oleju wcześniej drobno siekam). Wlewam ok 1/4 szklanki wody, przykrywam i duszę ok 15 minut. Jeśli woda zbyt szybko wyparuje, dolewam więcej.
W międzyczasie gotuję makaron.
Makaron odcedzam zachowując ok pół szklanki wody z gotowania.
Do cukinii dodaję wodę z gotowania makaronu. Gotuję chwilę. Powinien powstać gęsty, cukiniowy sos. Następnie doprawiam solą i pieprzem i dodaję śmietankę.
Szynkę parmeńską kroję w plasterki. Wykładam je na suchą rozgrzaną patelnię i chwilę smażę, aż zacznie się robić chrupiąca.
Do makaronu wlewam sos i mieszam. Wykładam na talerze i posypuję podsmażoną szynką. Dekoruję świeżą bazylią.
Smacznego!
Notes
* pomidory suszone - ja używam pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, wtedy nie dodaję już dodatkowej porcji bazylii. Dokładnie używam tej mieszanki - klik.