0,25szklankidowolnego słodzidła: cukru, cukru kokosowego, ksylitolu, erytrolu+3 łyżki do rabarbaru
2łyżeczkibezglutenowego proszku do pieczenia
4-5łodygrabarbaru
0,5cytryny
szczyptasoli
1łyżeczkanaturalnego ekstraktu waniliowego
1garśćpłatków kokosowych lub migdałowychopcjonalnie
Wykonanie
Najpierw przygotowuję rabarbar. 2,3 łodygi kroję na pół, lub trzy części, tak aby zmieściły się ułożone w tortownicy na górze ciasta. Pozostałą część rabarbaru kroję na plasterki o grubości ok 1 cm.
Rozgrzewam piekarnik do 190st. C
Pokrojony drobno rabarbar posypuję łyżką cukru i odstawiam na ok 20 minut.
Dłuższe łodygi rabarbaru układam na blaszce do pieczenia lub foremce.
W małej miseczce mieszam sok z połowy cytryny, 2 łyżki cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Polewam rabarbar i mieszam, by sos pokrył całe łodygi.
Wstawiam na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190st. C.
Po tym czasie wyjmuję rabarbar i zmniejszam temperaturę do 180st. C
W misce mieszam suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia). Do drugiej miski wlewam aquafabę i ubijam ją na sztywną pianę.
Do suchych składników wlewam mleko roślinne i olej, mieszam do połączenia. Wsypuję pokrojony rabarbar i mieszam. Teraz pora na pianę z aquafaby, dodaję ją do ciasta i delikatnie, ale nie za długo mieszam.
Na górę ciasta układam łodygi podpieczonego rabarbaru, posypuję płatkami kokosa i wstawiam ciasto do piekarnika na ok 30 minut, do momentu, kiedy włożony w nie patyczek, po wyjęciu pozostanie czysty.