Tort bez pieczenia z owocami (bez mleka, jajek i glutenu)
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery
Keyword: Aquafaba, ciasto bezglutenowe
Porcje: 1tortownica o śr. 24cm
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Spód tortu bez pieczenia
1szklankasuszonych daktyli
1szklankawiórków kokosowych
0,5szklankimigdałów
0,5 szklankipłatków owsianychproporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
1łyżkamiodulub innego płynnego słodzidła
1szczyptasoli
Masa owocowa
400-500gramowoców np jagódmogą być mrożone
0,5szklankiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1puszkamleka kokosowegomocno schłodzonego w lodówce (24 godziny)
2opakowaniagalaretki o smaku owoce leśne
2łyżeczkiżelatyny
3łyżkimiodulub innego słodzidła
Wykonanie
Daktyle zalewam wrzątkiem na ok 15 minut. Po tym czasie odcedzam i wraz z resztą składników wkładam do malaksera. Miksuję, aż postanie gęsta, klejąca masa. W razie gdyby była zbyt sypka, można dolać odrobinę wody z moczenia daktyli.
Tortownicę wykładam dokładnie folią spożywczą. wykładam na spód masę z orzechów i daktyli, rozprowadzam po dnie i dociskam np szklanką lub zwilżoną dłonią.
1 galaretkę rozpuszczam w 400ml gorącej wody, dodaję 2 łyżeczki żelatyny i mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
Owoce, stałą część (bez wody) z mleka kokosowego i 2 łyżki miodu miksuję na gładką masę. Dodaję chłodną galaretkę z żelatyną i mieszam dokładnie.
Aquafabę ubijam na sztywno, tak jak białko jajka. Dodaję łyżkę słodzidła (jeśli używasz cukru, ksylitolu czy erytrolu, zmiel je przed połączeniem z aquafabą na puder) i ubijam dalej.
Delikatnie, łyżką łączę masę owocową z ubitą pianą. Wylewam na przygotowany spód i wkładam do lodówki.
Przygotowuję drugą galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu i odkładam do wystudzenia. Kiedy masa owocowa stężeje, układam na nią owoce i zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki.