1szklankapure z dyniczyli upieczonej lub ugotowanej dyni zmiksowanej na pure
0,25szklankioleju
1,5szklanki mleka roślinnego lub wody
1łyżeczkaoctu jabłkowego lub soku z cytryny
Wykonanie
Piekarnik nagrzewam do 180 st. C
Foremki na muffinki smaruję olejem lub masłem roślinnym i obsypuję mąką gryczaną. UWAGA: Nie polecam papierowych kokitek (takich jak na zdjęciach). Ciężko jest wyjąć babeczki z tych papierowych foremek. Papier przykleja się i rwie. Lepiej jest upiec babeczki dyniowe bezpośrednio w formie na babeczki wysypanej mąką, tak jak to opisałam wcześniej lub w foremkach silikonowych (jesli takich używacie).
W jednej misce mieszam suche składniki: mąki, proszek i sodę, cukier i cynamon.
W drugiej misce mieszam mokre składniki: mus z dyni, olej, mleko roślinne i ocet.
Mokre składniki wlewam do suchych i szybko mieszam do połączenia się. Masa powinna być gęsta, ale tak, by spadała z łyżki. Wlewam ciasto do foremek i piekę ok 20-25 minut do tzw suchego patyczka.
Notes
Do masy warto dodać pokrojone owoce: np jabłko lub gruszkę, a górę babeczek posypać orzechami lub płatkami kokosu.