W dużej misce mieszam mąki. Na środku robię dołek i wsypuję tam rozkruszone drożdże oraz cukier. Wlewam połowę porcji ciepłego mleka i odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto początkowo łyżką, potem ręcznie.
[recipe-video]
Odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotowuję masę cynamonową. Masło roślinne lub olej kokosowy mieszam łyżką z cukrem i cynamonem.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiam chwilę. Rozwałkowuję na grubość ok 2 cm. pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
Zdejmuję górny papier i smaruję ciasto masą cynamonową. Zawijam ciasto wzdłuż dłuższego boku w rulon.
Kroję ciasto na kawałki o szerokości ok 6 cm. Kawałki przekładam delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kładąc je odciętym bokiem na dół. Jeśli ciasto jest klejące, można to robić rękami oprószonymi mąką.
Przykrywam delikatnie ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce. (Czas zależy od temperatury powietrza)
Wstawiam do nagrzanego do 170st.C piekarnika z termoobiegiem i piekę 20 minut.