Mięso myję, osuszam i koję w kostkę o szerokości ok 2cm.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, Papryki i ziemniaki również w kostkę, ale większą.
W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju. Wrzucam pokrojone mięso i smażę na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Pilnuję, by nie zebrała się na dnie woda. Jeśli się pojawi i mięso zacznie się dusić, zamiast smażyć, wylewam tę wodę.
Dodaję cebulę i zmniejszam ogień. Smażę chwilę razem. Teraz czas na przyprawy. Wsypuję wszystkie i mieszam. Dodaję przecier i passatę. Zalewam całość gorącą wodą.
Przykrywam garnek i duszę ok. godzinę, aż mięso będzie już prawie miękkie. Po tym czasie dodaję paprykę i ziemniaki. Gotuję całość do miękkości warzyw i mięsa.
Kluski kładzione
Do miseczki wsypuję mąkę. Dodaję sól, żółtko i powoli wlewam wodę, ciągle mieszając trzepaczką. Wody dodaję tyle, by powstało gęste ciasto.
Ciasto nabieram końcówką łyżeczki i umieszczam w bograczu zanurzając łyżeczkę w potrawie, Robię tak, aż wykorzystam całe ciasto. Przykrywam bogracz i gotuję jeszcze 5 minut.
Smacznego!