fbpx

Wegańska rolada szpinakowa bez glutenu

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Wegańska rolada szpinakowaNad tym przepisem spędziłam mnóstwo czasu. Prób było chyba ze cztery. Pierwsza wegańska rolada szpinakowa została przerobiona na pastę do kanapek. Kolejne nie chciały się odkleić od papieru do pieczenia i rozpadały się podczas zwijania, aż w końcu udało mi się uzyskać efekt, z którego jestem zadowolona i nie mogłam się doczekać, kiedy się nim z Wami podzielę.

Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje 🙂 Rolada szpinakowa jest ostatnio bardzo popularnym daniem na wszelkich imprezach. Idealnie pasuje również na wielkanocny stół, w związku z tym bardzo chciałam ten przepis opracować przed Świętami. Zazwyczaj w taką roladę szpinakową zawija się wędzonego łososia i kremowy twarożek. Moja rolada szpinakowa jest wegańska, więc dodałam suszone pomidory i twarożek ze słonecznika.

Oczywiście, jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, możesz użyć wędzonego łososia. Rolada szpinakowa w wersji z suszonymi pomidorami jest według mnie bardzo dobra i warto ją wypróbować.

Zapraszam Was na przepis na to danie. Dajcie oczywiście znać,  jak Wam się podoba. Wysyłajcie zdjęcia w wiadomości na Facebooku czy oznaczajcie mnie na Instagramie, jeśli przygotujecie moją wegańską roladę szpinakową lub inne moje przepisy 🙂

Wydruk przepisu
Wegańska rolada szpinakowa bez glutenu
Wegańska rolada szpinakowa
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
rolada o długości ok 30cm
Składniki
biszkopt szpinakowy
  • 120 g świeżych liści szpinaku
  • 0,75 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,5 łyżeczki soli, lub lepiej czarnej soli kala namak, która daje jajeczny posmak
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
dodatki
  • 1 szklanka twarożku ze słonecznika*
  • łyżka posiekanego koperku
  • ok. 10 sztuk suszonych pomidorów
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
rolada o długości ok 30cm
Składniki
biszkopt szpinakowy
  • 120 g świeżych liści szpinaku
  • 0,75 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,5 łyżeczki soli, lub lepiej czarnej soli kala namak, która daje jajeczny posmak
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
dodatki
  • 1 szklanka twarożku ze słonecznika*
  • łyżka posiekanego koperku
  • ok. 10 sztuk suszonych pomidorów
Wegańska rolada szpinakowa
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C
  2. Do malaksera wrzucam szpinak i miksuję na drobno. Dosypuję resztę składników poza aquafabą i miksuję. Aquafabę ubijam na sztywną pianę. Delikatnie przekładam do masy szpinakowej i mieszam łyżką.
  3. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 15-20 minut. czekam aż wystygnie.
  4. Przygotowuję kawałek folii spożywczej i rozkładam na blat. Biszkopt obracam do góry nogami i delikatnie zdejmuję papier. Kładę biszkopt delikatnie na folię spożywczą.
  5. Na biszkopcie rozsmarowuję twarożek. Posypuję koperkiem. Układam posiekane w drobniejsze kawałki pomidory suszone. Delikatnie zwijam całość w roladę dłuższym brzegiem pomagając sobie folią. Gotową roladę zawijam w tę folię i wkładam do lodówki.
  6. Przed podaniem roladę kroję w ok 1 cm plastry. Smacznego!
Pozostałe informacje

*twarożek ze słonecznika:

Składniki:

  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,25 lub więcej mleka roślinnego lub wody do uzyskania kremowej konsystencji serka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Słonecznik zalewam wodą, tak by wystawała ponad ziarna ok 1 cm. Zostawiam na noc
  2. Następnego dnia odcedzam ziarna i wkładam do blendera. Miksuję. Dodaję mleko roślinne lub wodę i sok z cytryny i płatki drożdżowe. Miksuję. Doprawiam solą pieprzem.

Wegańska rolada szpinakowa

 

Jeśli interesuje Cię pieczenie i gotowanie bez jajek, mleka i glutenu, to zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie wspieramy się wspólnie w wypiekach i daniach z wykorzystaniem Aquafaby.

(Visited 1 469 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Jest tylko napisane jak przygotowac twarozek ale nie widac proporcji skladnikow. Czy mogla bym prosuc o podanie? Sam twarozek brzmi swietnie.

  2. Czy zamiast szpinaku świeżego można uzyć mrożonego? Jeśli tak to poproszę o jakieś wskazówki 🙂

      1. Dziękuję za odpowiedź 🙂 Chciałabym jeszcze zapytać o to, jak długo można przechowywać roladę? Chodzi mi głównie o twarożek. Mam w domu małego (1,5 roku) alergika i nie chciałabym mu w żaden sposób zaszkodzić. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Zrobię na Wielkanoc 🙂 Tylko chyba do środka oprócz tych pomidorów dorzucę ,,łososiową” marchewkę 😀

  4. dzięki piękne za przepis , od pewnego czasu też ja przygotowuję , nie mam problemu z łososiem i jajkami , natomiast używam maki gryczanej bo est bezglutenowa , natomiast opcją zamiast twarożku jest u mnie w domu hummus – smakuje wspaniale . Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *