You are currently viewing Mini torciki lub tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanej
Mini torciki lub tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanej

Dziś przepis na tort z kremem orzechowym, bezglutenowy i wegański. Przepis na ten tort miałam w głowie od dłuższego czasu. W końcu zabrałam się za jego przygotowanie. Popełniłam jednak jeden błąd, który sprawił, że zamiast dużego tortu zrobiłam takie małe torciki, które widzisz na zdjęciu 🙂tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanej

Najlepszy biszkopt wegański i bezglutenowy do tortu

Jeśli śledzisz moje relacje na Instagramie, to pewnie wiesz, że piekłam biszkopt na aquafabie. Tak bardzo skupiłam się na tym, by dobrze ją ubić, że zapomniałam o dodaniu sody i proszku do pieczenia 🙂 Biszkopt zbyt wiele nie urósł, ale na szczęście i tak się udał. Uwielbiam ten przepis na biszkopt z aquafaby. Tym razem zamiast mąki gryczanej dodałam owsianą. Muszę Wam powiedzieć, że jest genialny, choć z tego, co piszecie w komentarzach, sprawia trochę trudności. Dlatego w tym przepisie staram się dokładnie opisać jego wykonanie, by zawsze Wam się udawał.

Tort orzechowy bezglutenowy i wegański

Miałam zamiar upiec tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanej. Miał być wegański i bezglutenowy. Brak dodatku sody i proszku sprawił, że zamiast dwóch blatów miałam jeden. Moje plany legły w gruzach. Na szczęście w tym dniu dotarła do mnie paczka ze sklepu tarkaimiarka.pl z takimi wykrawaczami do ciastek i wpadłam na pomysł, by je wykorzystać. Przekroiłam biszkopt na pół, posmarowałam masą, przykryłam drugą połową biszkoptu i wstawiłam do lodówki. Rano wykroiłam wzory, oblałam polewą, udekorowałam orzechami, ułożyłam na pięknej desce, którą też de facto mam od tarkaimiarka.pl i gotowe 🙂 Czy takie mini torciki nie wyglądają uroczo? 🙂

Jeśli chcecie, możecie oczywiście zrobić standardowy, okrągły tort z kremem orzechowym i w całości polać go polewą. Musicie tylko pamiętać o dodaniu wszystkich składników do biszkoptu 😉

Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej, by przez noc się przegryzł i ładnie połączył z kremem z kaszy jaglanej.

tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanej

Tort z masą orzechową bezglutenowy i wegański

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o wym. ok 24 cm
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz. 4 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Biszkopt z aquafaby

  • 180 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 100 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej choć jak widać wychodzi bez spulchniaczy, tylko cieńszy 😉

krem orzechowy

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3,5 szklanki mleka roślinnego lub więcej w zależności od konsystencji
  • 4 suszone daktyle
  • 2 łyżki słodzidła ksylitol, syrop roślinny
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego

polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodzidła
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

Wykonanie

Biszkopt z aquafaby

  • Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
  • Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C bez termoobiegu.
  • Aquafabę z dodatkiem octu ubijam aż powstanie bardzo sztywna piana. Trwa to dość długo, ok 5-10 minut, w przeciwieństwie do białek jaj, nie musimy się martwić, że ubijamy za długo.
  • Bardzo powoli wsypuję cukier, po jednej łyżeczce, miksując po każdej porcji ok minutę. Kiedy cały cukier już zużyję, miksuję dalej, aż w pianie nie będzie czuć pod palcami kryształków cukru. Następnie cieniutkim strumieniem wlewam olej, miksując dalej.
  • Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Nie za długo, tylko tyle, by wmieszać w ciasto mąkę.
  • Wlewam ciasto do tortownicy. Wstawiam do piekarnika i piekę bez termoobiegu 30-40 minut. Nie otwieram w tym czasie piekarnika! 🙂 Studzę w lekko uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt można podzielić na dwa blaty.

masa orzechowa

  • Kaszę jaglaną płuczę i przelewam na sitku wrzątkiem
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego zagotowuję i wsypuję do niego kaszę i daktyle. Mieszam, zmniejszam ogień na min i przykrywam pokrywką. Gotuję ok 15 minut.
  • Po tym czasie kaszę z daktylami blenduję z pozostałym mlekiem, dolewając je stopniowo i obserwując konsystencję. Masa powinna być gładka i rzadsza niż np. budyń. Kasza w miarę studzenia będzie jeszcze gęstnieć. Może się okazać że trzeba dolać jeszcze mleka lub ewentualnie wody.
  • Dodaję masło orzechowe i blenduję lub mieszam łyżką. Dodaję słodzidło.
  • Odstawiam masę do przestudzenia.

polewa czekoladowa

  • Czekoladę drobno siekam. Wsypuję do miski wraz z pozostałymi składnikami i nakładam na rondelek z wrzątkiem tak, by dno miski nie stykało się z wodą. Na minimalnym ogniu mieszam czekoladę cały czas, aż się dokładnie rozpuści. Jeśli polewa jest zbyt gęsta by się ładnie rozlała na torcie dolewam po łyżce tej wrzącej wody i mieszam ( jeśli dolejemy zimnego mleka, czekolada się rozwarstwi). U mnie wystarczyło dolanie 3 łyżek.

Przełożenie tortu

  • Dolny blat biszkoptu lekko nasączam herbatą lub kawą. Nakładam masę orzechowo-jaglaną i przykrywam drugim blatem biszkopta. Ja wstawiłam tort do lodówki i na drugi dzień wykrajałam wzory, a dopiero później polewałam czekoladą. Jeśli jednak robisz zwykły tort, częścią masy posmaruj brzegi i polej polewą czekoladową i udekoruj np orzechami włoskimi.
  • Tort przykryj i wstaw na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc do lodówki.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Jeśli chcesz być na bieżąco z każdym nowym przepisem i podglądać co u mnie nowego, to zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku i Instagramie

Wpis powstał we współpracy z marką tarkaimiarka.pl 

(Visited 4 475 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Kasia

    Dzień dobry,
    chciałabym do biszkoptu użyć białek. czy orientuje się Pani ile zastąpi aquafabe? 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating