You are currently viewing Tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska
Tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska

tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska, fotograf kulinarny śląskDziś mam dla Was pyszną propozycję na ciepłą kolację czy lekki obiad. Tarta z kurkami i rozmarynem. Tarta oczywiście bezglutenowa i bez nabiału, wegańska.Ta bezglutenowa i wegańska tarta z kurkami jest pyszna, ciasto wychodzi idealne jeśli tylko będziemy się trzymać kilku zasad.

W cieście kruchym bardzo ważne jest, by nie ogrzewało się zbytnio przy wyrabianiu. Składniki powinny być zimne, a woda dodawana do ciasta wręcz lodowata. Wyrabianie i wałkowanie powinno trwać jak najkrócej. Ciasto wstawione do piekarnika powinno być obciążone np suchą fasolą lub specjalnie przeznaczonymi do tego obciążnikami.  Moje ciasto zawsze trochę popęka na brzegach, ale nie ma to jakiegoś znaczenia, bo smak rekompensuje wszystko 🙂

Farsz do tarty z kurkami powinien być dobrze przyprawiony, dlatego ilość soli i pieprzu kontrolujcie przy smażeniu 🙂

Muszę przyznać, że nie zbyt często robię tarty. Jednak kupując kurki pierwsze co mi przyszło do głowy to właśnie pomysł na tą tartę z kurkami. Ciasto kruche zrobiłam z mieszanki mąki gryczanej, ryżowej z brązowego ryżu i kukurydzianej, Równie dobrze można użyć skrobi ziemniaczanej zamiast mąki kukurydzianej jeśli nie tolerujecie jej w swojej diecie 🙂 Mieszankę mąk podpatrzyłam tutaj.

Koniecznie sprawdźcie też inne moje propozycje na wykorzystanie grzybów. Pyszną opcją jest to risotto z grzybami. Z takimi kurkami smakowało by jeszcze lepiej!

Lubicie tarty? preferujecie na słodko czy wytrawnie? 🙂 Dajcie znać w komentarzach czym najchętniej je faszerujecie 😀

 


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska, fotograf kulinarny śląsk

Tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska

Pyszna tarta bez mleka jajek, mięsa i glutenu
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Main Dish, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

bezglutenowy spód do tarty

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej ja użyłam z brązowego ryżu
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g margaryny bezmlecznej
  • 6 łyżek lodowatej wody

farsz

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego
  • garść włoskich orzechów
  • 1 łyżka śmietany kokosowej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1/4-1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie

  • Mąki i sól wsypuję do miski. Dodaję pokrojoną w kostkę zimną margarynę i rozrabiam palcami.
  • Dodaję po łyżce lodowato zimnej, najlepiej schłodzonej kostkami lodu, wody i wyrabiam szybko ciasto.
  • Formułuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na godzinę.
  • Rozgrzewam w tym czasie piekarnik do 190st.C i zabieram się za farsz
  • Po godzinie wyjmuję ciasto z lodówki. Odstawiam na kilka minut po czym wałkuję je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wielkość ciasta powinna być kilka cm większa niż forma, by dokładnie przylegało do brzegów formy. Przekładam do wysmarowanej dokładnie margaryną formy do tarty zdejmując papier do pieczenia. Nakłuwam ciasto widelcem, obciążam suchą fasolą i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190st. C piekarnika.

Farsz do tarty z kurkami

  • Grzyby myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Większe kroję na kawałki, mniejsze zostawiam w całości.
  • Cebulę kroję w półplasterki, orzechy i listki rozmarynu siekam drobno.
  • Na łyżce oleju smażę cebulę, Jak się zeszkli, dodaję grzyby. Smażę na średnim ogniu przez ok 7-10 minut, aż kurki zaczną się lekko rumienić. Dodaję rozmaryn, sól i pieprz oraz orzechy i smażę chwilę dalej.
  • Dodaję łyżkę śmietanki kokosowej. W szklance mleka migdałowego rozpuszczam łyżkę mąki ziemniaczanej i wlewam mleko z mąką. Mieszam aż zacznie gęstnieć.
  • Farsz wykładam na upieczony spód tarty i wstawiam do piekarnika nagranego do 180st.C na ok 25-30 minut.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 7 302 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 14 komentarzy

  1. Justyna

    Super wartościowa i smaczna wersja tarty z kurkami <3

  2. Angelika

    Takiej wersji tarty nie jadłam ale bardzo lubimy kurki i jemy je możliwie często pod każda postacią
    Mogą apetyczna tarta!

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję 🙂 Spróbuj ją w takim razie zrobić, myślę że Ci zasmakuje jeśli lubisz kurki! 🙂

  3. Jud

    Tarty z kurkami jeszcze nigdy nie robiłam, ale w połączeniu z rozmarynem na pewno smakuje pysznie 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dokładnie, rozmaryn pasuje idealnie 🙂 myślałam też nad tymiankiem, pewnie też by pasował, ale postawiłam na rozmaryn tym razem i się nie zawiodłam 🙂

  4. Ja Zwykła Matkaa

    Kurki uwielbiam 🙂 a w tarcie jeszcze nie jadłam 🙂 muszę wypróbować Twój przepis. Tarta prezentuje się Wybornie 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating