You are currently viewing Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami
Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami

Szybkie ciasto z dyni

To, że z dyni można wyczarować tyle różnych pyszności, chyba już nikogo nie dziwi. Z wytrawnych przepisów była już zupa dyniowa, kaszotto z dynią i indykiem. Na słodko były placuszki z dynią i dyniowa owsianka, a dziś zapraszam na szybkie ciasto z dyni. Ciasto robi się w tempie ekspresowym, jeśli mamy już wcześniej przygotowane pure z dyni. Ja mam swoje pasteryzowane w słoiczkach i w razie potrzeby tylko otwieram jeden i mieszam składniki.

To ciasto z dyni jest doprawione przyprawami korzennymi, więc w czasie pieczenia pachnie nieziemsko w całym domu! Z podanych składników wychodzi jedna foremka keksowa, następnym razem zdecydowanie zrobię podwójną porcję.

W smaku ciasto przypomina ciasto marchewkowe, ale jednak jest inne. Sprawdźcie sami!

To szybkie ciasto z dyni jest bezglutenowe, bez mleka, jajek i dodatku białego cukru. W smaku zupełnie nie odbiega od ciast na pszennej mące z jajkami. Dynia i banan wystarczą, by nadać ciastu odpowiednią puszystość.

Jeśli podoba Ci się ten przepis podziel się z innymi. Jeśli zrobisz ten lub inny przepis z mojego bloga lub e-booka pochwal się wysyłając do mnie zdjęcie na adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com lub oznaczając zdjęcie moim profilem na Facebooku czy Instagramie bym je mogła zobaczyć 🙂

Chcesz więcej ciekawych przepisów na dania bez nabiału, cukru i glutenu? Pobierz mój e-book z takimi przepisami i korzystaj!  Kliknij na zdjęcie 🙂

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

A teraz zapraszam na szybkie ciasto z dyni! 🙂

Szybkie ciasto z dyni bezglutenowe i wegańskie

Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma keksowa 30cm
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki mąki z ryżu brązowego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich lub dowolnych innych orzechów lub nasion
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego może być olej kokosowy
  • 1 szklanka pure z dyni upieczonej dyni zmiksowanej na gładko
  • 1 mały banan
  • 3 łyzki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub wody

Wykonanie

  • Suche składniki, czyli mąki, sodę i proszek, sól i przyprawy mieszam w misce.
  • W drugiej misce mieszam mokre składniki - olej (jeśli kokosowy to w postaci płynnej) pure z dyni, zgnieciony banan, syrop i mleko lub wodę i ocet.
  • Wlewam do suchych składników i mieszam razem łyżką. Wsypuję dodatki w postaci posiekanych orzechów i mieszam. Przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piekę 40-45 minut
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 30 831 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 38 komentarzy

  1. Joanna

    Jakiej dyni użyć? Hokkaido, czy prowansalska?

  2. Paulina

    Z purre jabłkowym też super wychodzi 🙂 Puszyste i wilgotne.

  3. Ania

    mam pytanie, czy można to tak zorganizować, żeby na stronie “do druku” nie było słów od: “zaczekaj” po których pojawia się jeszcze 16 dodatkowych linijek, które do przepisu są niepotrzebne ? i żeby automatycznie była wybrana mniejsza czcionka. Dbajmy o lasy.:) dziękuję:)
    a przepis super, zamierzam z niego skorzystać za chwilę:)

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Oj, dawno nie sprawdzałam jak się prezentuje strona do druku, dlatego dziękuję za tę uwagę. Postaram się to naprawić. Pozdrawiam!

  4. Alicja

    W tym tygodniu robiłam już 2 razy;) zdecydowanie bardziej smakuje mi wersja bez przypraw korzennych-moja vorka ich nie lubi, więc jedną keksówkę zrobiłam taką czysta. Dodałam za to żurawinę i pestki dyni,a wierzch posypałam wiorkami kokosowymi;)

  5. OlaM

    Jestem na diecie bezglutenowej (mąka przenna, żytnia i jęczmienna bezglutenowa niestety odpada).
    Stąd pytanie, czy zamiast mąki przennej może być ryżowa albo gryczana? Z czym wyjdzie najlepiej?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ten przepis jest bezglutenowy. Tutaj mamy mąkę owsianą, ryżową i ziemniaczaną. Jeśli nie możesz owsianej, to zamiast niej możesz dać gryczaną. Powodzenia!

  6. megi

    a jaką dac mąkę zamiast owsianej??

  7. Monika

    Właśnie wypróbowałam przepis, ciasto smaczne, jednak wyszło mi zbyt kruche…kawalki odpadają od całego ciasta. Co zrobiłam źle? To przez termoobieg?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja też używam termoobiegu przy pieczeniu tego ciasta. Jest bardziej kruche niż ze zwykłej, pszennej mąki, ale nie aż tak, by się rozpadało. Może za długo się piekło? Ciężko mi powiedzieć co moglo pójść nie tak.

  8. Gosia

    Mnie wyszło strasznie ciężkie ciasto. Chyba za dużo mąki wsypalam. Nawet termomix miał problem wymieszać składniki.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      oj, to rzeczywiście zdecydowanie za dużo mąki. Robiłaś wszystko według przepisu?

  9. Danuta

    rewelacyjne – udało się wyśmienicie! tak jak lubię: mało słodkie. Już drugi raz robiłam – przedtem bez banana, a teraz zamiast mąki ryżowej dodałam zwykłą i gryczaną. dziękuję za ten przepis!

  10. Anna

    Czy można pominąć te pół szklanki oleju?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Całkiem bez oleju nie robiłam, ale ostatnio dałam połowę tego co w przepisie i też wyszło, także można po prostu zmniejszyć tę ilość 🙂

  11. Jolanta grzyb

    Jak robisz pure z dyni w sloikach jeżeli mogę prosić o przepis to z góry dziękuję

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Jasne 🙂 Po prostu do takiej zmiskowanej dyni dodaję szczyptę soli, całość zagotowuję i przekładam do słoików. Dla pewności na drugi dzień pasteryzuje ok 20-30 minut.

  12. Martka Natura

    Mam akurat puree z dyni (zawsze robię i mrożę na potrzeby wypieków; lubię sernik z puree z dyni), więc wypróbuję 🙂

  13. Słońce

    Och podoba mi się, chyba kupię więcej dyni 😀 Dodatkowo fajnie bo poza nią wszystko mam!

  14. 49metrów

    wygląda, brzmi i na pewno smakuje wyśmienicie! Sama jestem wielbicielką dyni w cieście, a jesienią aż prosi się o korzenne dodatki. Chętnie wypróbuję 😉

  15. Magda

    Idealne ciasto na jesienną pogodę 😉 Koniecznie muszę spróbować. Tym bardziej, że dynia na czasie 😉

  16. Magda

    Idealne ciasto na jesienną pogodę 😉

  17. Tylko dla Lejdis

    Jako osoba będąca na diecie bezglutenowej od 4 lat, jestem zachwycona Twoimi przepisami 🙂 Już zapisałam się do newslettera 🙂

  18. Tysia Gotuje

    Ciasto z dyni uwielbiam w tym okresie jesiennym:) Twoje wygląda bardzo zachęcająco, aż normalnie bym zjadła :*

  19. Wiktoria

    Jaką mąką mogę zastąpić mąkę z ryżu brązowego? Kokosowa będzie ok?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można zastąpić mąką ryżową zwykłą, lub dać zamiast niej więcej mąki owsianej 🙂

  20. Angelika

    Bardzooo smakowicie wygląda
    U mnie studzi się właśnie sernik dyniowy

  21. Małgorzata Kijowska

    U Ciebie jak zawsze pysznie i kolorowo 🙂 uwielbiam Twoje zdjęcia :*
    A ciacho porywam ;)))

Dodaj komentarz

Recipe Rating