You are currently viewing Owsiana szarlotka bezglutenowa wegańska
Owsiana szarlotka bezglutenowa wegańska

Owsiana szarlotka bezglutenowa

Dziś przepis na szybkie i łatwe do przygotowania ciasto. Pyszna, delikatna szarlotka bezglutenowa na kruchym cieście z mąki owsianej. Bez glutenu, jajek białego cukru.

Przepis na tę szarlotkę powstał po przerobieniu glutenowego przepisu mojej teściowej. Chciałam uzyskać efekt smakowy podobny do tej pysznej tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście.

Myślę, że moja owsiana szarlotka bezglutenowa jest równie pyszna. Nie zawiera białego cukru, jabłka są słodzone daktylami, a do ciasta dodałam odrobinę ksylitolu. Wierzch posypałam pudrem z ksylitolu i całość okazała się wystarczająco słodka. Muszę przyznać, że na ciepło, z lodami smakuje obłędnie 😀

Tak przygotowane jabłka można zamknąć w słoikach na gorąco i kiedy przyjdzie okazja i ochota na kolejną szarlotkę wystarczy już tylko przygotować ciasto kruche.

Zapraszam po przepis 🙂

A jeśli lubisz kruche ciasto, to może upieczesz takie kruche bezglutenowe ciasteczka? W sam raz do kawy czy herbaty 🙂

Owsiana szarlotka bezglutenowa

Owsiana szarlotka bezglutenowa wegańska

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 duża tortownica
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 200 g mąki owsianej
  • 60 g mąki kokosowej
  • 80 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 3 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła jeśli ksylitol to zmielony na puder
  • 1,5 kg jabłek
  • 40 g suszonych daktyli
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie

  • Masło lub margarynę ucieram z cukrem czy innym słodzidłem, dodaję aquafabę, wsypuję mąki i proszek do pieczenia. Wyrabiam kruche ciasto. Ja w tym celu używam malaksera. Z ciasta formułuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 minut
  • Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kosteczkę. Daktyle kroję na małe kawałeczki
  • Rodzynki zalewam gorącą wodą, a orzechy siekam drobno.
  • Jabłka i daktyle przesypuję do garnka o grubym dnie i prażę pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Często mieszam, żeby się nie przypaliły. (Nie włączajcie w tym czasie facebooka ;P )
  • Uprażone jabłka odstawiam do przestudzenia. Muszą być chłodne ewentualnie w temperaturze pokojowej
  • Rozgrzewam piekarnik do 180st.C. Wyjmuję ciasto z lodówki i dzielę na dwie równe części.
  • Wycinam dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jednym z nich układam jedną część ciasta, lekko rozprowadzam ręką, później na to kładę drugi arkusz papieru i wałkuję ciasto na kształt blaszki, w której będzie się piekło.
  • Zdejmuję górny arkusz papieru a ten, który jest pod ciastem przekładam razem z ciastem do formy do pieczenia.
  • Wykładam masę jabłkową, posypuję orzechami
  • Drugą część ciasta wałkuję tak samo, między arkuszami papieru do pieczenia. Zdejmuję górny arkusz papieru, odwracam i przykładam ciasto na masę jabłkową. Zdejmuję drugi arkusz papieru delikatnie, żeby ciasto pozostało w jednym kawałku. Jeśli masa jabłkowa będzie ciepła, ciasto się będzie rozrywać. Jeśli tak się stanie, to nic straconego, można załatać dziury i też będzie smaczne 😉
  • Wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piekę 40-50 minut.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wegańskie, bezglutenowe i bezcukrowe przepisy, których zdjęcia są poniżej, zapisz się do newslettera. Jak tylko e-book z przepisami będzie gotowy, otrzymasz go na swoją skrzynkę mailową 🙂

(Visited 11 791 times, 5 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 24 komentarzy

  1. Paula

    Czy aqaufabe można zastąpić czymś innym? Np Jajkiem? Tylko ile wtedy go dodać? 😉

  2. Aśka

    czy to jest przepis na taka klasyczna formę ok 25×35?

  3. Paula

    Jaką mąka mogę zastąpić kokosową?

  4. Paulina

    Czym można zastąpić 3 łyżki Aquafaby ?? 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      2 zółtkami jeśli możesz lub rozmieszanym z gorącą wodą mielonym siemieniem lnianym 🙂 1 łyżka siemienia+3 łyżki wody

      1. Paulina

        Super, dziękuję za odpowiedź 🙂 pozdrawiam

  5. Kasia

    PRZEPYSZNA szarlotka! Smakuje jak taka klasyczna, “normalna”. Bardzo łatwa w wykonaniu, znikna natychmiast! Użyłam jabłek kwaśnych reneta. Rzeczywiście 3 łyżki ksylitolu jest w sam raz. Dla mnie HIT! Już wiem że zrobię na urodziny synka.
    Aha! Włożyłam na noc do lodówki, a następnego dnia była równie przepyszna i chrupiąca!
    Dziękuje za ten przepis!

  6. Angelika

    O jak ja się cieszę, że teraz jest tyle fajnych, zdrowych przepisów. Co prawda mogę jeść gluten i nie jestem weganką, ale ta wersja szarlotki jest zdecydowanie mniej kaloryczna, więc z pewnością wypróbuję 🙂

  7. Danka

    Przepis wygląda na łatwy, może córkę namówię to zrobi.

  8. Tysia

    Taka szarlotka pasuje mi idealnie, zwłaszcza, że dziś 1 września 🙂 wygląda wspaniale i będzie super smakować w nadchodzącym wielkimi krokami jesiennym okresie 😀

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Już się jesiennie zrobiło, u mnie w parku już nawet liście brązowieją 🙂 Szkoda, że to lato takie krótkie, ale jesień też ma swoje uroki 🙂

  9. Uwielbiam takie pyszności! Jeszcze w zdrowej i wegańskiej wersji to już w ogóle ciężko się im oprzeć. Czekam na ebooka i trzymam kciuki! Zdjęcia póki co cudowne, więc z pewnością całość też będzie niesamowita 🙂

  10. Angelika

    Znam pszenna i razową wersję tej szarlotki a teraz do kolekcji owsiana, super!
    Narobiłam sobie skala na szarlotkę z lodami ❤

  11. Klaudia ja zwykła matkaa

    Twój przepis idealny dla mojej siostrzenicy 🙂 podeślę jej linka 🙂 Moi panowie już mnie nękają o naszą szarlotkę 🙂

  12. Paweł

    Bardzo apetycznie się prezentuje. Jeszcze nie miałem okazji próbować takiej wersji. Z chęcią przetetuję Mniam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Jest bardzo podobna do tradycyjnej, a białą pszenicę w diecie ograniczyć więc taka zdrowa wersja od czasu do czasu nie zaszkodzi 🙂 Daj znać jak Ci smakowała jak już wypróbujesz 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating