Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Zupa krem z papryki i soczewicy czerwonej z pieczonym kalafiorem
Zupa krem z papryki i soczewicy
Dania Zupy
Keyword zupa krem
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 czerwone papryki
  • 1 mały kalafior
  • 5 łyżek oleju
  • 2 białe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr wywaru warzywnego lub wody
  • 200 gram czerwonej soczewicy
  • 1 puszka mleka kokosowego 500ml
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • sól do smaku
Dania Zupy
Keyword zupa krem
Porcje
osoby
Składniki
  • 3 czerwone papryki
  • 1 mały kalafior
  • 5 łyżek oleju
  • 2 białe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr wywaru warzywnego lub wody
  • 200 gram czerwonej soczewicy
  • 1 puszka mleka kokosowego 500ml
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • sól do smaku
Zupa krem z papryki i soczewicy
Sposób przygotowania
  1. Papryki opalam nad ogniem lub wkładam do maksymalnie rozgrzanego piekarnika z funkcją grill tuż pod rusztem. Obracam je co kilka minut aż skórka będzie spalona a papryka miękka. Ja to robiłam nad palnikiem w kuchence gazowej.
  2. Gorące papryki przekładam do miski i szczelnie przykrywam pokrywką lub folią spożywczą. Po 20 minutach obieram papryki ze spalonej skórki i usuwam pestki. Połowę jednej papryki kroję w cienkie paseczki, resztę zostawiam.
  3. Różyczki kalafiora obtaczam w 3 łyżkach oleju, lekko solę i wkładam do nagrzanego do 230st.C piekarnika na ok 15-20 minut aż się zarumienią. Wyjmuje z piekarnika i odstawiam w cieple miejsce.
  4. Posiekaną cebulę i czosnek przesmażam na złoty kolor na oleju. Dodaję rozgniecione nasiona kolendry i chwilę smażę razem. Dodaję wywar warzywny lub wodę i soczewicę. Gotuję do miękkości soczewicy. Całość przekładam do blendera razem z papryką, mlekiem kokosowym, sosem sojowym i masłem orzechowym. Blenduję na gładki krem.
  5. Zupę ponownie podgrzewam i doprawiam sokiem z limonki i solą.
  6. Wlewam porcję do misek, układam różyczki kalafiora i paski papryki. Można udekorować świeżą kolendrą lub pietruszką. Skrapiamy dobrej jakości olejem.
  7. Smacznego!
(Visited 424 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie