Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem
Zupa krem jarzynowa
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 biała część pora
  • 1/4 część selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 kromki pieczywa
  • olej lub masło do smażenia grzanek opcjonalnie
  • 1,5-2 litry bulionu mięsnego lub wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 biała część pora
  • 1/4 część selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 kromki pieczywa
  • olej lub masło do smażenia grzanek opcjonalnie
  • 1,5-2 litry bulionu mięsnego lub wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
Zupa krem jarzynowa
Sposób przygotowania
  1. Cebulę por i czosnek obieram i kroję w plasterki.
  2. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieram i myję. Warzywa kroje w plasterki, ziemniaki w grubszą kostkę.
  3. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy/oleju. Wsypuję cebulę, por i czosnek i podsmażam. Dodaję pokrojone warzywa i chwilę razem smażę. Wlewam bulion lub wodę, dodaję listek laurowy i ziele, przykrywam i gotuję aż warzywa zmiękną, czyli ok 20 minut.
  4. Po tym czasie wyłączam gaz, daję zupie lekko przestygnąć, wyjmuję ziele angielskie i listek laurowy. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą i dużą szczyptą pieprzu.
  5. Na patelni z dodatkiem odrobiny masła lub oleju podsmażam, pokrojone wcześniej w kostkę, kromki pieczywa, aż będą chrupiące.
  6. Gotową zupę wlewam na talerze, posypuję natką pietruszki i podaje do niej grzanki.
  7. Smacznego!
(Visited 629 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie