Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Zupa cebulowa krem
Zupa cebulowa krem
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
litra
Składniki
  • 1,5 kg cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła, lub oliwy
  • 2 litry wywaru warzywnego lub rosołu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g żółtego twardego sera zwykłego lub wegańskiego
  • kilka kromek chleba lub bagietki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
litra
Składniki
  • 1,5 kg cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła, lub oliwy
  • 2 litry wywaru warzywnego lub rosołu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g żółtego twardego sera zwykłego lub wegańskiego
  • kilka kromek chleba lub bagietki
Zupa cebulowa krem
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroję w półplasterki. W szerokim garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz. Dodaję pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i na małym ogniu duszę aż cebula zmięknie i uzyska brązowy kolor. Smażenie zajmuje ok 20-30 minut.
  2. Do cebuli wlewam wino i duszę, aż płyn wyparuje.
  3. Wlewam wywar i gotuję całość ok 10 minut. Po tym czasie zupę blenduję na gładki krem. Doprawiam gałką, solą i pieprzem i wlewam gorącą na miseczki. Posypuję tartym żółtym serem i podaję z grzankami. Smacznego!
  4. Grzanki: Chleb kroję w kostkę i na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu podsmażam go na chrupko aż lekko zbrązowieje.
(Visited 681 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie