Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem (bez glutenu i mleka)
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i beszamelem (bez glutenu i mleka)
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1-1,2 kg ziemniaków
  • 200 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
sos beszamelowy bez glutenu i mleka
  • 2 łyżki margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1-1,2 kg ziemniaków
  • 200 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
sos beszamelowy bez glutenu i mleka
  • 2 łyżki margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i beszamelem (bez glutenu i mleka)
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram, myję i kroję w plastry o grubości ok 1 cm. Zalewam wrzątkiem, solę i gotuję 10 minut
  2. Brokuł oczyszczam, myję i dzielę na małe różyczki. Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 3 minuty
  3. Cebulę kroję w piórka, czosnek siekam drobno. Paprykę kroję w kostkę.
  4. Mięso kroję w kostkę, posypuję solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich.
  5. Na patelni z łyżką oleju podsmażam cebulę, aż się zeszkli. Dodaję mięso i smażę, do momentu, aż się zetnie. Dodaję czosnek i smażę jeszcze chwilę.
  6. Ziemniaki i brokuł odcedzam. Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Układam warstwę ziemniaków. Na to wsypuję mięso z cebulą i czosnkiem, paprykę. Wlewam połowę sosu beszamelowego i układam różyczki brokuła. Posypuję kukurydzą. Na górę kładę pozostałe ziemniaki i polewam resztą sosu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C bez przykrycia. Piekę ok 30 minut.
sos beszamelowy bez glutenu i mleka
  1. W rondelku rozpuszczam margarynę bez mleka, wsypuję mąkę ryżową i smażę chwilę ciągle mieszając ( nie może się przypalić). Wlewam szklankę mleka i mieszam aż zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuję jeszcze z 2 minuty i wyłączam gaz.
(Visited 774 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie