Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie
Danie dla dzieci od 12 miesiąca życia
Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wgańskie
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
babeczek
Składniki
  • 0,5 cukinii ok 220 g
  • 1 mała cebula opcjonalnie
  • 100 g pieczarek
  • kilka szt. suszonych pomidorów w oleju ok 50 g
  • 1 szklanka wody
  • 30 ml oleju roślinnego można użyć tego z pomidorów
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej lub z tapioki
  • 3 łyżki aquafaby
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
babeczek
Składniki
  • 0,5 cukinii ok 220 g
  • 1 mała cebula opcjonalnie
  • 100 g pieczarek
  • kilka szt. suszonych pomidorów w oleju ok 50 g
  • 1 szklanka wody
  • 30 ml oleju roślinnego można użyć tego z pomidorów
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej lub z tapioki
  • 3 łyżki aquafaby
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu
Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wgańskie
Sposób przygotowania
  1. Cukinię trę na tarce, posypuję solą, przekładam na sitko i odstawiam na kilka minut.
  2. Pieczarki kroję bardzo drobno, cebulę siekam. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję pieczarki i smażę aż wyparuje woda.
  3. Suszone pomidory kroję drobno. Cukinię odciskam na sitku z nadmiaru wody, przekładam do miski.
  4. Mąki, wodę, aquafabę i olej miksuję. Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
  5. Przekładam masę do foremek na muffinki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st. C na 30 minut.
Pozostałe informacje

Zamienniki:

  • Suszone pomidory: pomidory świeże, oliwki, papryka, szpinak, dowolne ulubione warzywa.
  • Mąka owsiana: mąka gryczana, ryżowa, jaglana, pszenna jeśli dozwolona
  • Skrobia ziemniaczana: skrobia z tapioki
  • Aquafaba: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub chia w połączeniu z 3 łyżkami gorącej wody.
(Visited 569 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie