Wydruk przepisu
Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Puszyste i delikatne wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Porcje
forma 35x28cm
Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 500 ml ciepłego mleka migdałowego lub innego ulubionego (ostatecznie może być nawet woda)
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • śliwki lub inne dowolne owoce
Kruszonka
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120 g margaryny lub masła
Porcje
forma 35x28cm
Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 500 ml ciepłego mleka migdałowego lub innego ulubionego (ostatecznie może być nawet woda)
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • śliwki lub inne dowolne owoce
Kruszonka
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120 g margaryny lub masła
Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Sposób przygotowania
  1. Drożdże rozkruszam i rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodaję łyżeczkę cukru i odrobinę mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  2. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Do dużej miski wsypuję resztę mąki, cukier, sól, zaczyn drożdżowy, olej i resztę mleka. Mieszam początkowo łyżką, później ręką. Ciasto będzie się kleić. Oczywiście najłatwiej będzie ciasto wyrobić mikserem z odpowiednim mieszadłem do ciast. Ja takiego nie posiadam, więc wyrabiam ręcznie dość długo, ok 5-10 minut, aż będzie gładkie, ale dalej dość klejące i miękkie.
  4. Przykrywam ściereczką (lub folią aluminiową nakłutą w kilku miejscach) i pozostawiam do wyrośnięcia ok 1 godziny.
  5. Przygotowuję kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiam razem i wstawiam kruszonkę do lodówki na czas wyrastania ciasta.
  6. Po tym czasie przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką czy bułką tartą.
  7. Na ciasto układam pokrojone na połówki śliwki (skórką do ciasta) i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180st. C na 40 minut. Włożony do gotowego ciasta patyczek, powinien pozostać suchy.
  8. Smacznego! 🙂

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – darmowy ebook z przepisami bez glutenu, nabiału i cukru.

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

(Visited 2 201 times, 1 visits today)
Udostępnij: