Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Wydruk przepisu
Wegańskie bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
tortownica o śr. 24cm
Składniki
  • 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) jeśli używasz jajek, zamiast aquafaby daj 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 0,25 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki, kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej (jeśli użyjesz migdałowej, dodaj połowę mniej mleka roślinnego)
  • 0,5 szklanki mąki owsianej lub gryczanej, jaglanej, ryżowej
  • 0,25 szklanki dowolnego słodzidła: cukru, cukru kokosowego, ksylitolu, erytrolu +3 łyżki do rabarbaru
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1 garść płatków kokosowych lub migdałowych opcjonalnie
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
tortownica o śr. 24cm
Składniki
  • 0,25 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) jeśli używasz jajek, zamiast aquafaby daj 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 0,25 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki, kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej (jeśli użyjesz migdałowej, dodaj połowę mniej mleka roślinnego)
  • 0,5 szklanki mąki owsianej lub gryczanej, jaglanej, ryżowej
  • 0,25 szklanki dowolnego słodzidła: cukru, cukru kokosowego, ksylitolu, erytrolu +3 łyżki do rabarbaru
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1 garść płatków kokosowych lub migdałowych opcjonalnie
Wegańskie i bezglutenowe ciasto z rabarbarem
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotowuję rabarbar. 2,3 łodygi kroję na pół, lub trzy części, tak aby zmieściły się ułożone w tortownicy na górze ciasta. Pozostałą część rabarbaru kroję na plasterki o grubości ok 1 cm.
  2. Rozgrzewam piekarnik do 190st. C
  3. Pokrojony drobno rabarbar posypuję łyżką cukru i odstawiam na ok 20 minut.
  4. Dłuższe łodygi rabarbaru układam na blaszce do pieczenia lub foremce. W małej miseczce mieszam sok z połowy cytryny, 2 łyżki cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Polewam rabarbar i mieszam, by sos pokrył całe łodygi. Wstawiam na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190st. C. Po tym czasie wyjmuję rabarbar i zmniejszam temperaturę do 180st. C
  5. W misce mieszam suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia). Do drugiej miski wlewam aquafabę i ubijam ją na sztywną pianę.
  6. Do suchych składników wlewam mleko roślinne i olej, mieszam do połączenia. Wsypuję pokrojony rabarbar i mieszam. Teraz pora na pianę z aquafaby, dodaję ją do ciasta i delikatnie, ale nie za długo mieszam.
  7. Na górę ciasta układam łodygi podpieczonego rabarbaru, posypuję płatkami kokosa i wstawiam ciasto do piekarnika na ok 30 minut, do momentu, kiedy włożony w nie patyczek, po wyjęciu pozostanie czysty.
  8. Smacznego!
(Visited 2 124 times, 19 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest