Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy z pastą z awokado
Szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy
  • 120 g młodego szpinaku duża garść
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,5 łyżeczki soli czarnej kala namak opcjonalnie (nadaje jajeczny posmak)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta kurkumy dla koloru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
pasta z awokado
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
dodatki
  • kawałek papryki
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • garść rukoli
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy
  • 120 g młodego szpinaku duża garść
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,5 łyżeczki soli czarnej kala namak opcjonalnie (nadaje jajeczny posmak)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta kurkumy dla koloru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
pasta z awokado
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
dodatki
  • kawałek papryki
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • garść rukoli
Szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy
Sposób przygotowania
  1. Do miski malaksera wsypuję umyty i osuszony szpinak. Rozdrabniam.
  2. Wsypuję resztę składników suchych i wodę. Miksuję do połączenia się składników. Odstawiam na czas przygotowania dodatków.
  3. Przygotowuję pastę z awokado: Awokado kroję na pół, wyciągam pestkę i wydrążam środek. Rozgniatam widelcem na gładką pastę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, sok z cytryny.
  4. Dodatki myję, pomidorki kroję na pół, paprykę w wygodne paseczki.
  5. Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wlewam łyżkę oleju. Rozprowadzam po całej patelni. Wlewam masę omletową, wyrównuję na całej powierzchni patelni. Czekam, aż masa się zetnie i zacznie odchodzić od dna. Jeśli w jakimś miejscu przywarło, lekko podważam i ruszam patelnią, by cały placek zaczął „jeździć po patelni” 😉 Obracam na drugą stronę, podrzucając jak naleśnik, ale możesz użyć do tego dużego talerza. Przyłóż go do patelni, odwróć patelnię do góry nogami, by go przełożyć na talerz. Później zsuń omlet z talerza z powrotem na patelnię, by podsmażył się z drugiej strony (mam nadzieję, że nie brzmi to zawile 😉 ) Smażę z drugiej strony kilka minut.
  6. Gotowy omlet wykładam na talerz, na połowie rozsmarowuję awokado, na to dodatki i przykrywam ostrożnie drugą połową omleta. Podaję od razu, na ciepło. Smacznego!
(Visited 1 401 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie