Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Wegański dutch baby pieczony naleśnik
Wegański dutch baby pieczony naleśnik
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe*
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta kurkumy opcjonalnie, dla lepszego koloru
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe*
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta kurkumy opcjonalnie, dla lepszego koloru
Wegański dutch baby pieczony naleśnik
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewam piekarnik do 200 st.C z patelnią żeliwną lub naczyniami do zapiekania w środku. Ja użyłam dwóch mniejszych naczyń do zapiekania. Czekam, aż będą dobrze nagrzane, dopiero wtedy zabieram się za robienie ciasta. Wymieszane ciasto trzeba od razu wlewać na gorące naczynia.
  2. Aquafabę wlewam do suchej miski, dodaję ocet jabłkowy lub sok z cytryny i ubijam na sztywną pianę. Powoli wsypuję cukier i miksuję dalej chwilę.
  3. Do drugiej miski wsypuję pozostałe suche składniki , mieszam. Wlewam mleko roślinne i miksuję, by nie było grudek.
  4. Do ubitej aquafaby wlewam powoli mieszankę naleśnikową i na małych obrotach miksera mieszam do połączenia składników.
  5. Nagrzane naczynia wyjmuję z piekarnika. Obficie smaruję olejem kokosowym spód i brzegi naczynia. Wlewam masę naleśnikową i od razu wstawiam do piekarnika.
  6. Piekę naleśnik ok 15-20 minut, aż zacznie się rumienić. Wyjmuję i na środku układam ulubione owoce, posypuję cukrem pudrem lub polewam syropem roślinnym.
  7. Smacznego!
Pozostałe informacje

*jak zrobić domowe mleko migdałowe przeczytasz tutaj

(Visited 711 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie