Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Wegańska tarta cytrynowa
Wegańska tarta cytrynowa
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
formy na tarty ok 10cm lub 1 duża
Składniki
Ciasto kruche
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,25 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, tapioki
  • 2 łyżki drobnego ksylitolu lub innego słodzidła
  • 85 gramów margaryny bezmlecznej lub masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • szczypta soli
Masa cytrynowa
  • 1 puszka śmietanki kokosowej ( pełnotłustej) Może być mleko kokosowe – twarda część z 2 puszek
  • 3/4 szklanki soku z cytryny u mnie tyle wyszło z dwóch cytryn
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny najlepiej eko
  • 1/3 szklanki płynnego słodzidła syropu klonowego, ryżowego lub miodu
  • 1 płaska łyżeczka agaru
  • szczypta kurkumy dla koloru 😉
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
formy na tarty ok 10cm lub 1 duża
Składniki
Ciasto kruche
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,25 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, tapioki
  • 2 łyżki drobnego ksylitolu lub innego słodzidła
  • 85 gramów margaryny bezmlecznej lub masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • szczypta soli
Masa cytrynowa
  • 1 puszka śmietanki kokosowej ( pełnotłustej) Może być mleko kokosowe – twarda część z 2 puszek
  • 3/4 szklanki soku z cytryny u mnie tyle wyszło z dwóch cytryn
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny najlepiej eko
  • 1/3 szklanki płynnego słodzidła syropu klonowego, ryżowego lub miodu
  • 1 płaska łyżeczka agaru
  • szczypta kurkumy dla koloru 😉
Wegańska tarta cytrynowa
Sposób przygotowania
Ciasto kruche
  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche wkładam do malaksera i miksuję aż utworzy się zwarta kula ciasta.
  2. Kulę kruchego ciasta owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok 20-30 minut
  3. Kruche ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  4. Delikatnie przekładam ciasto odrywając papier na wysmarowaną margaryną formę. Przyciskam ciasto do formy, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut w 180st.C
  5. Wyjmuję i pozostawiam do wystudzenia.
Masa cytrynowa
  1. Śmietankę kokosową rozgrzewam na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodaję agar, słodzidło i mieszam. Doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z ognia.
  2. Z cytryny wyciskam sok, dodaję otartą skórkę i kurkumę. Mieszam.
  3. Do gorącej mieszaniny dodaję sok z cytryny ze skórką i kurkumą. Mieszam.
  4. Na upieczony spód tarty wylewam masę cytrynową. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Dekoruję kiedy masa stężeje. Można udekorować świeżymi owocami, roztopioną czekoladą lub ubitą ze słodzidłem śmietanką kokosową dla kontrastu z lekko kwaskowatą masą 🙂
  5. Smacznego!
(Visited 1 637 times, 3 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie