Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Wydruk przepisu
Wegańska i bezglutenowa tarta jagodowa bez pieczenia
Wegańska bezglutenowa tarta jagodowa tarta bez pieczenia
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
duża forma na tartę lub 3 o śr. 12cm
Składniki
Spód do tarty bez pieczenia
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych proporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • szczypta soli
Masa jagodowa
  • 1 szklanka jagód leśnych świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka ciecierzycy gotowanej lub z puszki
  • 2 łyżki stałej części mleka kokosowego lub wegańskiej śmietanki
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki agar agar w wersji nie wege, można użyć gotowej jagodowej galaretki
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
duża forma na tartę lub 3 o śr. 12cm
Składniki
Spód do tarty bez pieczenia
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych proporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • szczypta soli
Masa jagodowa
  • 1 szklanka jagód leśnych świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka ciecierzycy gotowanej lub z puszki
  • 2 łyżki stałej części mleka kokosowego lub wegańskiej śmietanki
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki agar agar w wersji nie wege, można użyć gotowej jagodowej galaretki
Wegańska bezglutenowa tarta jagodowa tarta bez pieczenia
Sposób przygotowania
  1. Daktyle zalewam wrzątkiem na ok 15 minut. Po tym czasie odcedzam i wraz z resztą składników wkładam do malaksera. Miksuję, aż postanie gęsta, klejąca masa.
  2. Masę wykładam na formę do tarty i zwilżonymi rękoma wyklejam spód i brzegi. Jeśli używasz małych foremek do tarty, warto je wyłożyć wcześniej folią spożywczą, by łatwo można było wyjąć tarty na talerzyk.
  3. Do rondelka wlewam wodę i wsypuję agar. Mieszam i podgrzewam aż zacznie lekko bulgotać, ale jeszcze się nie gotować. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  4. Do blendera kielichowego lub innego mocnego sprzętu, wsypuję ciecierzycę, umyte jagody, śmietankę kokosową, słodzik, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dodaję również lekko przestudzoną, ale dalej płynną wodę z agarem. Miksuję na gładki krem. Im gładszy, tym lepiej. U mnie w blenderze kielichowym udał się idealnie.
  5. Na spód tarty wylewam krem jagodowy. Dekoruję świeżymi jagodami i wstawiam do lodówki na ok godzinę. Smacznego!
(Visited 3 429 times, 2 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest