Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Wegańska gorąca czekolada
Wegańska gorąca czekolada
Dania Napoje
Keyword czekolada
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 1 szklanka mleka roślinnego migdałowe, ryżowo-kokosowe, owsiane lub inne
  • 3 łyżki kakao w proszku można użyć karobu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 daktyle jeśli masz suszone namocz je wcześniej w gorącej wodzie na ok 20 minut
  • szczypta soli
  • cynamon, skórka pomarańczowa, chilli lub inne ulubione dodatki
  • 0,5 łyżeczki cukru lub syropu roślinnego do posłodzenia śmietanki kokosowej
Dania Napoje
Keyword czekolada
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 1 szklanka mleka roślinnego migdałowe, ryżowo-kokosowe, owsiane lub inne
  • 3 łyżki kakao w proszku można użyć karobu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 daktyle jeśli masz suszone namocz je wcześniej w gorącej wodzie na ok 20 minut
  • szczypta soli
  • cynamon, skórka pomarańczowa, chilli lub inne ulubione dodatki
  • 0,5 łyżeczki cukru lub syropu roślinnego do posłodzenia śmietanki kokosowej
Wegańska gorąca czekolada
Sposób przygotowania
  1. Z puszki schłodzonej uprzednio przez min 6 godzin w lodówce wyjmuję 2-3 łyżki gęstej, stałej części i wkładam do miski. Miskę umieszczam w chłodnym miejscu na czas przygotowania gorącej czekolady.
  2. Do rondelka przelewam pozostałą zawartość puszki mleka kokosowego, szklankę mleka roślinnego, kakao, odsączone daktyle i przyprawy. Doprowadzam do zagotowania często mieszając.
  3. Wyłączam gaz i wkładam kostki czekolady. Mieszam aż się rozpuszczą. Miksuję blenderem by zmiksować całość z daktylami. Przelewam do kubków.
  4. Stałą część mleka kokosowego ubijam z połową łyżeczki słodzidła na masę podobną do bitej śmietany. Po łyżce śmietanki kokosowej nakładam do kubków gorącej czekolady. Posypuję tartą czekoladą.
  5. Smacznego!
Pozostałe informacje
  • Jeśli nie używasz kokosu, daj 2 szklanki dowolnego mleka kokosowego i 2 łyżki śmietanki roślinnej do rondelka, i udekoruj wegańską śmietanką w sprayu (dostępne w dużych sieciach sklepów lub w sklepach internetowych np. tutaj )
  • Jeśli nie używasz kakao i czekolady możesz dać karob i pominąć kostki czekolady.
(Visited 656 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie