Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną
Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania pieczenia 2,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Udka kaczki marynata
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szkanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mieszanka mielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
dodatkowo
  • 4 udka kaczki
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka żurawiny świeżej lub mrożonej można zastąpić suszoną
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania pieczenia 2,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Udka kaczki marynata
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szkanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mieszanka mielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
dodatkowo
  • 4 udka kaczki
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka żurawiny świeżej lub mrożonej można zastąpić suszoną
Udka kaczki pieczone z suszonymi śliwkami i żurawiną
Sposób przygotowania
  1. Udka kaczki myję, oczyszczam i osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty mieszam ze sobą.
  2. Nogi kaczki zalewam marynatą i odstawiam do lodówki na noc. Następnego dnia na rozgrzanej patelni obsmażam mięso z każdej strony. Układam w brytfance.
  3. Na patelni, na której smażyłam mięso, podsmażam posiekaną cebulę i czosnek.
  4. Do pozostałej po marynowaniu kaczki marynaty, wlewam sok jabłkowy i zalewam mięso w brytfance. Dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem, suszone śliwki i żurawinę. Przykrywam brytfankę i wkładam do nagrzanego do 180˚C piekarnika. Piekę ok 2-2,5 godziny, aż mięso będzie mięciutkie.
  5. Po tym czasie wyjmuję brytfankę. Mięso wkładam ponownie na kilka minut na innym naczyniu, lub pokrywce z brytfanki, by się przypiekła skórka.
  6. Z brytfanki odcedzam tłuszcz wytopiony z kaczki, a resztę miksuję i podaję w miseczce jako pyszną konfiturę śliwkowo żurawinową do mięsa.
  7. Smacznego!
(Visited 804 times, 7 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie