Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Tiramisu wegańskie i bezglutenowe
Tiramisu wegańskie i bezglutenowe
Dania desery
Keyword tiramisu
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez kilka godzin w wodzie
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stałej części puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru lub innego słodzidła (ksylitol, syrop roślinny)
  • 25 ml likier amaretto opcjonalnie
  • ok 3 łyżki kakao w proszku lub karob
  • 1 kubek kawy lub kawy Inka (dla dzieci)
  • biszkopt z aquafaby przepis *
Dania desery
Keyword tiramisu
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez kilka godzin w wodzie
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stałej części puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru lub innego słodzidła (ksylitol, syrop roślinny)
  • 25 ml likier amaretto opcjonalnie
  • ok 3 łyżki kakao w proszku lub karob
  • 1 kubek kawy lub kawy Inka (dla dzieci)
  • biszkopt z aquafaby przepis *
Tiramisu wegańskie i bezglutenowe
Sposób przygotowania
  1. Orzechy nerkowca wyjmuję z wody i wkładam do naczynia blendera. Dodaję 1/3 szklanki wody, sok z cytryny, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe (3 łyżki samej śmietanki). Miksuję na gładki krem. Jeśli deser będzie dla dorosłych, warto dodać w tym miejscu likier amaretto.
  2. Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę. Dodaję po 1 łyżeczce cukru i ubijam dalej.
    Aquafaba ubita
  3. Ubitą aquafabę dodaję do masy z nerkowców i delikatnie mieszam.
  4. Biszkopt z aquafaby kroję na mniejsze biszkopty. Na dno naczynia układam biszkopty, delikatnie pokrapiam je zaparzoną i wystudzoną kawą, wykładam krem i sypię przez sito kakao w proszku. Na to ponownie układam warstwę biszkoptów, polewam odrobiną kawy, nakładam krem i sypię kakao.
  5. Deser schładzam w lodówce. Przed samym podaniem można jeszcze raz oprószyć kakao. Smacznego!
Pozostałe informacje

*Przepis na biszkopt z aquafaby znajdziesz tutaj: Biszkopt bez jajek z aquafaby

(Visited 2 201 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie