Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Owsiana szarlotka bezglutenowa wegańska
Owsiana szarlotka bezglutenowa
Porcje
duża tortownica
Składniki
  • 200 g mąki owsianej
  • 60 g mąki kokosowej
  • 80 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 3 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła jeśli ksylitol to zmielony na puder
  • 1,5 kg jabłek
  • 40 g suszonych daktyli
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
Porcje
duża tortownica
Składniki
  • 200 g mąki owsianej
  • 60 g mąki kokosowej
  • 80 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 3 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła jeśli ksylitol to zmielony na puder
  • 1,5 kg jabłek
  • 40 g suszonych daktyli
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
Owsiana szarlotka bezglutenowa
Sposób przygotowania
  1. Masło lub margarynę ucieram z cukrem czy innym słodzidłem, dodaję aquafabę, wsypuję mąki i proszek do pieczenia. Wyrabiam kruche ciasto. Ja w tym celu używam malaksera. Z ciasta formułuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 minut
  2. Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kosteczkę. Daktyle kroję na małe kawałeczki
  3. Rodzynki zalewam gorącą wodą, a orzechy siekam drobno.
  4. Jabłka i daktyle przesypuję do garnka o grubym dnie i prażę pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Często mieszam, żeby się nie przypaliły. (Nie włączajcie w tym czasie facebooka ;P )
  5. Uprażone jabłka odstawiam do przestudzenia. Muszą być chłodne ewentualnie w temperaturze pokojowej
  6. Rozgrzewam piekarnik do 180st.C. Wyjmuję ciasto z lodówki i dzielę na dwie równe części.
  7. Wycinam dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jednym z nich układam jedną część ciasta, lekko rozprowadzam ręką, później na to kładę drugi arkusz papieru i wałkuję ciasto na kształt blaszki, w której będzie się piekło.
  8. Zdejmuję górny arkusz papieru a ten, który jest pod ciastem przekładam razem z ciastem do formy do pieczenia.
  9. Wykładam masę jabłkową, posypuję orzechami
  10. Drugą część ciasta wałkuję tak samo, między arkuszami papieru do pieczenia. Zdejmuję górny arkusz papieru, odwracam i przykładam ciasto na masę jabłkową. Zdejmuję drugi arkusz papieru delikatnie, żeby ciasto pozostało w jednym kawałku. Jeśli masa jabłkowa będzie ciepła, ciasto się będzie rozrywać. Jeśli tak się stanie, to nic straconego, można załatać dziury i też będzie smaczne 😉
  11. Wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piekę 40-50 minut.
(Visited 3 824 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie