Wydruk przepisu
Surówka z brokuła z papryką i słonecznikiem
Surówka z brokuła z papryką i słonecznikiem
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 300 g brokuła
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 1 jabłko
  • 30 g słonecznika lub orzeszków piniowych
  • 2 łyżki dobrej jakości nierafinowanego oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu daktylowego czy innego płynnego słodzidła
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • pieprz i sól do smaku
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osób
Składniki
  • 300 g brokuła
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 1 jabłko
  • 30 g słonecznika lub orzeszków piniowych
  • 2 łyżki dobrej jakości nierafinowanego oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu daktylowego czy innego płynnego słodzidła
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • pieprz i sól do smaku
Surówka z brokuła z papryką i słonecznikiem
Sposób przygotowania
  1. Brokuła dzielę na różyczki, myję i miksuję w blenderze na drobniejsze kawałki. Posypuję szczyptą soli i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie ugniatam ręką, by trochę zmiękł.
  2. Paprykę oraz jabłko kroję w drobną kostkę.
  3. Słonecznik prażę chwilę na rozgrzanej, suchej patelni, aż zacznie pachnieć i lekko się rumienić.
  4. Do małej miseczki lub słoiczka wlewam sok z cytryny, wsypuję szczyptę soli i mieszam aż sól sie rozpuści. Dodaję resztę składników dressingu czyli oliwę, musztardę, miód, pieprz i mieszam. Jeśli używam słoiczka, to najlepiej jest go zakręcić i mocno potrząsać, by składniki wymieszały się dokładnie.
  5. Do brokuła dodaję paprykę i jabłko, polewam dressingiem i wszystko razem mieszam. Przed podaniem posypuję uprażonym słonecznikiem. Smacznego!
(Visited 1 283 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij: