Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką na grilla
Sałatka ziemniaczana na grilla
Porcje
osób
Składniki
  • 1,3 kg ziemniaków
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 180 ml jogurtu naturalnego+ 2 łyżki majonezu w wersji wegańskiej 200 ml majonezu z aquafaby* (przepis podlinkowany poniżej)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Porcje
osób
Składniki
  • 1,3 kg ziemniaków
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 180 ml jogurtu naturalnego+ 2 łyżki majonezu w wersji wegańskiej 200 ml majonezu z aquafaby* (przepis podlinkowany poniżej)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Sałatka ziemniaczana na grilla
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Studzę i obieram. Kroję w niedużą kosteczkę.
  2. Rzodkiewki kroję w półplasterki, ogórki w kosteczkę, koperek i szczypiorek siekam.
  3. Do miski wsypuję wszystkie pokrojone składniki. W osobnej miseczce mieszam jogurt i majonez, dodaję przeciśnięty czosnek, wlewam do sałatki i mieszam. Doprawiam dość obficie solą i pieprzem.
  4. Sałatkę odkładam do lodówki minimum na godzinę, by się przegryzła, a najlepiej na całą noc.
  5. Smacznego!
Pozostałe informacje
  • majonez z aquafaby – przepis tutaj. Można użyć pół na pół jogurtu roślinnego i majonezu z aquafaby, by sałatka nie była za tłusta.
(Visited 844 times, 2 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie