Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Risotto z pieczarkami i brukselką
Risotto z pieczarkami i brukselką
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g ryżu najlepiej taki do risotto np. arborio
  • 1 duża cebula
  • ok. 10 brukselek
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 łyżka tymianku może być suszony
  • ok 1-1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • ok. 0,5 łyżeczki pieprzu lub więcej do smaku
  • 1 łyżka masła lub margaryny bezmlecznej
  • parmezan lub płatki drożdżowe w wersji wegańskiej do posypania
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g ryżu najlepiej taki do risotto np. arborio
  • 1 duża cebula
  • ok. 10 brukselek
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 łyżka tymianku może być suszony
  • ok 1-1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
  • ok. 1 łyżeczka soli
  • ok. 0,5 łyżeczki pieprzu lub więcej do smaku
  • 1 łyżka masła lub margaryny bezmlecznej
  • parmezan lub płatki drożdżowe w wersji wegańskiej do posypania
Risotto z pieczarkami i brukselką
Sposób przygotowania
  1. Cebulę siekam w kostkę, pieczarki myję i kroję w plasterki, Brukselkę oczyszczam z wierzchnich liści, myję i kroję w grubsze plastry lub na pół jeśli są malutkie.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju. Dodaję cebulę i smażę aż zacznie się szklić. Dodaję pieczarki i smażę aż zaczną puszczać sok, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Dodaję brukselkę. Smażę, aż brukselka i pieczarki zaczną się rumienić.
  3. Dodaję surowy ryż, podsmażam kilkanaście sekund. Wlewam po 1 chochli gorącego bulionu. Każdą kolejną porcję bulionu dodaję po wchłonięciu całego płynu przez ryż. Jeśli ryż dalej jest twardy, a zużyliśmy cały bulion, dolewamy wody do momentu kiedy ryż będzie gotowy.
  4. Wyłączam gaz. Dodaję masło, margarynę i mieszam. Podaję posypane parmezanem lub płatkami drożdżowymi w wersji wegańskiej, lub tak po prostu bez dodatków.
  5. Smacznego!
(Visited 513 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie