Wydruk przepisu
Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie
Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 120 g mąki owsianej bezglutenowej czyli ok 1 i 1/4 szklanki
  • 120 g mąki/skrobii ziemniaczanej lub tapioki czyli niecała 1 szklanka
  • 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g. suchych
  • 1 łyżka cukru zamienniki się nie sprawdzą, można użyć cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia najlepiej kokosowy, ale może być inny roślinny olej
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 120 g mąki owsianej bezglutenowej czyli ok 1 i 1/4 szklanki
  • 120 g mąki/skrobii ziemniaczanej lub tapioki czyli niecała 1 szklanka
  • 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g. suchych
  • 1 łyżka cukru zamienniki się nie sprawdzą, można użyć cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia najlepiej kokosowy, ale może być inny roślinny olej
Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. W połowie szklanki ciepłej wody/mleka roślinnego rozpuszczam drożdże i cukier. W osobnej misce mieszam mąki. 2 łyżki mieszanki mąk dodaję do rozczynu i mieszam. Odstawiam na 10 minut
  2. Do reszty mąk sypię cynamon, sól i rozczyn. mieszam.
  3. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewam mleka/wody. Po wyrośnięciu jeszcze zgęstnieje, więc jeśli jest zbyt rzadka, nie dolewam jeszcze płynu.
  4. Miskę z ciastem przykrywam folią aluminiową podziurawioną w kilku miejscach wykałaczką lub ścierczką i odstawiam na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  5. Po tym czasie ciasto mieszam i dolewam wody w razie gdyby było jeszcze zbyt gęste.
  6. Jabłka obieram i kroję na ósemki i później na małe paseczki. Dodaję do masy i mieszam
  7. Na patelnię wlewam olej, tak by przykrył całe dno. Rozgrzewam na średnim ogniu. Łyżką nakładam ciasto i smażę racuchy, aż będą złote z każdej strony. ( ok. po 2 minuty z obu stron)
  8. Usmażone racuchy układam na ręcznikach kuchennych i odciskam nadmiar tłuszczu.
  9. Posypuję ksylitolem pudrem lub cukrem pudrem. Smacznego!
(Visited 17 964 times, 5 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – darmowy ebook z przepisami bez glutenu, nabiału i cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij: