Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu
Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 35 minut
Czas oczekiwania 1-2 godziny (do wystygnięcia i stężenia kremu
Porcje
tortownica o śr. 20 cm
Składniki
Biszkopt z bananów
  • 4 banany
  • 2-3 łyżki cukru lub 1-2 ksylitolu
  • 100 g mąki ryżowej gryczanej jasnej lub jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Krem czekoladowy
  • 240 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1 puszka mleka kokosowego jego stała część ze schłodzonej puszki
  • 3/4 szklanki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy*
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu czy innego słodzidła
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 35 minut
Czas oczekiwania 1-2 godziny (do wystygnięcia i stężenia kremu
Porcje
tortownica o śr. 20 cm
Składniki
Biszkopt z bananów
  • 4 banany
  • 2-3 łyżki cukru lub 1-2 ksylitolu
  • 100 g mąki ryżowej gryczanej jasnej lub jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Krem czekoladowy
  • 240 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1 puszka mleka kokosowego jego stała część ze schłodzonej puszki
  • 3/4 szklanki aquafaby zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy*
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu czy innego słodzidła
Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu
Sposób przygotowania
Biszkopt z bananów
  1. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu
  2. Dno foremki smaruję margaryną i posypuję mąką, lub wykładam papier do pieczenia. Boków niczym nie smaruję.
  3. Banany myję, obieram i wkładam do malaksera. Wsypuję cukier i miksuję na gładką masę.
  4. W miseczce mieszam mąkę i proszek do pieczenia
  5. Wsypuję mąkę z proszkiem do bananów i mieszam delikatnie łyżką. Nie za długo, tylko do momentu połączenia składników.
  6. Konsystencja ciasta powinna wyglądać dokładnie tak, jak w zwykłym biszkopcie. Wylewam ciasto do foremki, lekko wyrównuję górę i wkładam do piekarnika. Piekę ok 35 minut. Włożony patyczek powinien pozostać suchy. Studzę w delikatnie uchylonym piekarniku.
Krem czekoladowy
  1. Do miski przekładam twardą część z puszki mleka kokosowego oraz posiekaną czekoladę.
  2. Miskę nakładam na rondelek z gorącą wodą, wstawiam na gaz i na małym ogniu podgrzewam mieszając, aż czekolada się roztopi. Dno miski nie może dotykać wody! Odstawiam do przestygnięcia.
  3. Aquafabę przelewam do dużej miski, Ubijam aż piana będzie sztywna i nie będzie wypadać z obróconej do góry nogami miski. Wsypuję powoli cukier. Ubijam do momentu aż cukier całkiem się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami w pianie.
  4. Ciągle ubijając wlewam przestudzoną, ale ciągle płynną czekoladę. Masa zrobi się rzadka, to normalne. Wkładam do lodówki na czas, kiedy biszkopt będzie się studził.
  5. Biszkopt kroję na 2 blaty. Jeśli chcę trzy blaty, piekę osobno jeden biszkopt z połowy porcji składników, lub można ilość składników od razu przemnożyć przez 1,5 i upiec jeden wyższy, który podzielimy na 3.
  6. Wyjmuję masę z lodówki i mieszam łyżką chwilę jeśli jest za twarda. Po chwili będzie już miała odpowiednią konsystencję. Przekładam nią tort.
  7. W mojej wersji na 3 blaty masy było idealnie na tzw styk. Jeśli macie 2 blaty spokojnie dacie radę posmarować nią też brzegi, Ja miałam plan by zrobić taki tzw naked cake 😉
  8. Smacznego!
Pozostałe informacje

*Jeśli chcesz wiedzieć jak ugotować ciecierzycę, by otrzymać dobrze ubijającą się aquafabę to zobacz ten wpis.

(Visited 4 056 times, 9 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie