Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z rozmarynem (bez mleka)
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z rozmarynem
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy dijon może być inna, dowolna
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • ok 1 szklanki wody
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej ( pełnotłustej) ja używam takiej* jeśli jadasz nabiał, użyj min. 18%
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy dijon może być inna, dowolna
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • ok 1 szklanki wody
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej ( pełnotłustej) ja używam takiej* jeśli jadasz nabiał, użyj min. 18%
  • sól i pieprz
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z rozmarynem
Sposób przygotowania
  1. Polędwiczkę myję, oczyszczam z wszelkich błon i ścięgien. Kroję ją w poprzek włókien w plastry o szerokości ok 2 cm. Lekko rozbijam każdy plaster dłonią i oprószam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  2. Na rozgrzany tłuszcz wkładam plastry mięsa i smażę krótko, ale na dość mocnym ogniu, tak by się przyrumieniło na zewnątrz. Zdejmuję podsmażone mięso i na ten sam tłuszcz wkładam pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę ją, zeskrobując jednocześnie przypieczone resztki po polędwiczce. Wsypuję posiekane listki rozmarynu i smażę chwilę całość. Wlewam ok pół szklanki wody, dodaję łyżeczkę musztardy, mieszam i wkładam z powrotem mięso. Przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok 30 -40 minut, aż mięso będzie mięciutkie. Jeśli sos w czasie duszenia zbyt mocno się redukuje, dolewam resztę wody.
  3. Łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczam w kilku łyżkach wody i wlewam tę mieszaninę do sosu z mięsem, mieszam, by zagęścić cały sos. Dodaję łyżkę śmietany kokosowej i mieszam do rozpuszczenia. Podaję od razu z kluseczkami, ziemniakami lub ryżem.
  4. Smacznego!
Pozostałe informacje
  • śmietanka kokosowa – ja kupuję ją przez internet. Można ją zamówić w sklepie Kuchnie Świata tutaj. Bardzo dobrze się sprawdza, jeśli chcemy zabielić sos, nadać mu konsystencję kremowo-śmietanową.
(Visited 1 057 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie